Spullenhulp houdt geen solden meer, roept op tot meer geëngageerd aankopen

© Saskia Vanderstichele
| Er zijn zo'n twintig filialen van Spullenhulp in Brussel (archiefbeeld).

De 28 winkels van Spullenhulp zullen - voor het eerst - niet deelnemen aan de wintersolden die maandag beginnen. De beslissing is een gevolg van de coronacrisis die voor 2020 een omzetverlies van naar schatting 5 miljoen euro veroorzaakt. Dat meldt de sociale onderneming vrijdag.

De vzw verwerft normaal 80 procent van haar budget uit de verkoop van tweedehands kledij, maar ziet zich nu geconfronteerd met een aanzienlijke inkomstendaling en een stijging van de behoeften. "Voor Spullenhulp is de koopjesperiode van januari dan ook het ideale moment om op te roepen meer geëngageerd te kopen en haar sociaal-economische model te steunen door aankopen te doen in haar winkels", aldus de sociale onderneming.

De beslissing om niet langer deel te nemen aan de solden kwam er in samenspraak met de teams van de verschillende verkooppunten. Meer dan 80 procent van de ondervraagden was van mening dat de onderneming beter niet meer aan de solden deelneemt.

De missie van Spullenhulp is breder en gaat veel verder dan de verkoop van kledij en andere tweedehandsgoederen. De sociale actie omvat verder de huisvestiging van de meest kansarmen via het opvangen en begeleiden van 292 daklozen in de twee onthaaltehuizen van Spullenhulp. 623 gezinnen werden gevolgd door het centrum voor welzijnswerk en elke dag werden 300 maaltijden bereid door de teams van het sociaal restaurant van Spullenhulp. In totaal zijn dat ruim 1.100 personen die de sociale onderneming doet leven, luidt het.

In 2019 werd 8.098 ton aan tweedehandsgoederen ingezameld door Spullenhulp: 6.670 ton textiel en 1.428 ton meubels en diverse voorwerpen. Negentig procent van de voorwerpen kregen een tweede leven via verkoop in de winkels, export en recyclage.

In het voorjaar van 2021 zal het 'Parenté Huis' opvang bieden aan 16 eenoudergezinnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?