Staking bij Kone in Sint-Lambrechts-Woluwe na ontslag vakbondsafgevaardigde

© PhotoNews

Bij liftonderhoudsbedrijf Kone heeft een deel van het personeel dinsdag het werk neergelegd na het ontslag van een vakbondsafgevaardigde. Dat zegt vakbondsman Grégory Dascotte (ABVV-FGTB). De actie zou minstens nog tot woensdag voortduren.

In totaal legden tussen de 80 en 100 mensen het werk neer. Het gaat om een groot deel van de technici die niet op vakantie zijn. Voor de ingang van het bedrijf in Sint-Lambrechts-Woluwe werd een stakingspost ingericht.

Reden voor de staking is het ontslag van een vakbondsafgevaardigde, die de laan werd uitgestuurd omdat hij zijn stootpet, een pet met extra beveiliging, weigerde te dragen nadat hij daartoe was aangemaand.

"Het was heel warm in de machinekamer en er was geen direct gevaar", verdedigt Dascotte de afgevaardigde. "Het is een thema dat binnen het bedrijf voer is voor discussie. Er is geen verplichting om de stootpet te dragen."

'Vakbond geviseerd'

Dinsdagochtend werd een personeelsvergadering georganiseerd. Volgens Dascotte menen de technici dat hun vakbondsafgevaardigde in feite werd geviseerd "op basis van wat hij naar voren brengt tijdens vergaderingen".

De vakbonden pleegden dinsdag ook al overleg met de directie. "Zij stelt dat de weigering om te gehoorzamen aan instructies een ernstige fout inhoudt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?