shopping in de Nieuwstraat winkelstraat winkelen H&M

| Winkelen in de Nieuwstraat.

Stakingsdreiging in Waalse en Brusselse H&M-winkels

© Belga
23/02/2021

De Franstalige vleugel van de christelijke bediendebond kondigt werkonderbrekingen aan in verschillende winkels van kledingketen H&M. De Vlaamse vleugel doet niet mee, want heeft een sociaal plan wel aanvaard.

De Zweedse modegigant is zijn winkelnetwerk aan het inkrimpen en kondigde ook in België een aantal winkelsluitingen aan. Onder meer op de Antwerpse Meir sluit het bedrijf twee vestigingen. Ook in Brussel en Luik werden sluitingen aangekondigd.

De Franstalige bediendebond CNE vindt dat de directie niet genoeg doet om banen te redden en ook de vergoeding voor ontslagen collega's volstaat helemaal niet, luidt het. CNE dient daarom een stakingsaanzegging in, en wil de komende dagen in verschillende winkels personeelsvergaderingen en werkonderbrekingen organiseren. Aangezien het personeel in de Brusselse winkels hoofdzakelijk Franstalig is, dreigen de acties ook daar een impact te hebben.

'Duidelijke afspraken'

De Vlaamse vleugel van de christelijke bond sloot wel een akkoord met de directie. "Wij hebben beslist om het sociaal plan wel te ondertekenen, omdat wij absoluut een afsprakenkader wilden voor winkelsluitingen, waarvan wij vrezen dat er nog gaan volgen", zegt vakbondssecretaris Jörgen Meulders van ACV Puls. "Het gaat om een aantal afspraken over wat er gebeurt als een filiaal sluit, bijvoorbeeld rond vrijwillig vertrek in omliggende winkels." Ook de socialistische bond, die niet is opgesplitst, zou het plan hebben ondertekend.

De vertrekvergoedingen liggen volgens Meulders nu lager dan vier jaar geleden, toen H&M zijn distributiecentrum in Puurs verhuisde naar Ghlin. Dat zit CNE dwars, en daar heeft Meulders begrip voor. "Maar wij hebben de mensen bevraagd en besloten om het plan toch te aanvaarden. We hebben de afweging gemaakt."

Minder omzet

De relatie met de directie is evenwel "niet opperbest", zegt de vakbondsman. "We hebben een hele oefening op de Meir voor de boeg. We verwachten dat de directie de afspraken uit het sociaal plan daar rigoureus toepast en zoveel mogelijk vaste arbeidsplaatsen vrijwaart."

H&M telde eind november 93 winkels in België. In die winkels draaide het bedrijf in het boekjaar dat liep tot eind november, 21 procent minder omzet dan in het voorgaande boekjaar. Door de coronacrisis moesten de winkels een tijd dicht. De kledingketen geeft in België en Luxemburg werk aan meer dan 2.400 mensen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni