| Een stakingspost aan de Colruyt in Etterbeek.

Stakingsposten bouwen af, openbaar vervoer ligt lam

TD, TDN
© Belga
13/02/2019
Updated: 13/02/2019 16.46u

De nationale staking van de drie vakbonden is dinsdag om 22 uur op gang getrokken. De hinder is het grootst bij de openbare sector, vooral het openbaar vervoer ligt plat. Maar ook in de privésector wordt gestaakt. En in de luchthaven van Zaventem zorgt de nationale staking zelfs voor een opflakkering van het conflict tussen taxichauffeurs en die van Uber.

Aanleiding voor de nationale staking is het mislukken van het loonoverleg voor dit en volgend jaar. De vakbonden vinden de 0,8 procent waar de lonen in de periode 2019-2020 mee mogen stijgen bovenop de index onvoldoende. De werkgevers wijzen naar de loonwet, die zegt dat die maximale marge niet mag worden overschreden.

De staking heeft vooral gevolgen voor het openbaar vervoer. Slechts enkele lijnen van het MIVB-net worden bediend.

Net Brussel

Ook bij de netheidsdienst van Brussel is er hinder. Net Brussel vraagt de inwoners waarvan de zakken niet zijn opgehaald terug binnen te zetten. De recyclageparken Zuid, Humaniteit, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe werken normaal, maar er zou hinder kunnen ontstaan vanaf de namiddag. Het containerpark Noord blijft de hele dag dicht.

Cipiers bleven thuis

Over het hele land leggen cipiers het werk neer. In de hoofdstad is er sterk gehoor gegeven aan de stakingsoproep, met slechts 5 procent van de cipiers aanwezig op de mannenafdeling in Vorst en 15,38 procent in Sint-Gillis.

Voor de gevangenen staat dit synoniem voor, onder andere, een dag zonder bezoek, zonder werk en zonder ontspanning. Een honderdtal politieagenten is ingezet in de gevangenissen die het meest getroffen zijn.

Galeria Inno dicht

De Galeria Inno's in de Nieuwstraat en op de Louizalaan blijven dicht. De overige winkels in de Brusselse Nieuwstraat zijn zo goed als allemaal open, maar de Mediamarkt en de Zara in de Nieuwstraat zijn wel gesloten. Ook de New Look-winkel in de Anspachgalerij, waar 110 banen bedreigd zijn, gaat niet open.

Door de nationale stakingsdag blijven ook enkele supermarkten toe. Bij Carrefour gaat het bijvoorbeeld om 44 vestigingen, bij Delhaize om 68. Vooral in het zuiden van het land heeft de actie impact. Het merendeel van de winkels is wel geopend.

Nationale vakbondsstaking op 13 februari 2019 hier bij Colruyt in Brussel

| Nationale vakbondsstaking op 13 februari 2019: hier bij Colruyt in Brussel.

Beperkte hinder bij Bpost

De hinder bij bpost op de dag van de nationale staking is uiteindelijk niet al te groot. 's Nachts werden geen postcentra geblokkeerd. Het postpersoneel bracht de pakjes en brieven dus naar de sorteer- en distributiecentra.

De postbodes voerden 95 procent van de krantenrondes uit in Wallonië en Brussel, in Vlaanderen is dat zelfs 99 procent. Bij de pakjes en brieven is de situatie anders. In Brussel en Wallonië wordt dus maar 68 procent van de bedeelrondes uitgevoerd. In Vlaanderen is dat grosso modo beter.

Audi

Een overzicht van de hinder bij het openbaar vervoer vind je hier. Maar niet alleen de openbare sector staakt. Ook aan de poorten van privébedrijven staan stakingspiketten. Zo zal er bij Audi Brussels in Vorst woensdag geen productie zijn vanwege de nationale staking. De vakbonden versperren de toegangen.

Aan de hoofdingangen van de Proximus- en van de Belfiustoren hebben de vakbonden ook stakingsposten opgericht. Aan het gebouw van Proximus is er extra aandacht voor de aangekondigde ontslagen.

Brussels Airport Zaventem

Op Brussels Airport is het woensdagochtend bijzonder rustig nu het volledige Belgische luchtverkeer plat ligt door de nationale staking van de vakbonden. Aan de poorten van de luchthaven is het wel drummen, maar dan om een andere reden. Taxichauffeurs blokkeren de toegang van chauffeurs die werken met de applicatie Uber.

Nationale vakkbondsstaking

| Nationale vakkbondsstaking op 13 februari 2019: alle vluchten op Brussels Airport zijn geschrapt.

Openbare omroep

Aan de ingang van de VRT (dertigtal mensen) en de RTBF staan stakersposten. Een aantal mensen is ook thuisgebleven. De gevolgen daarvan zullen op antenne niet te horen of te zien zijn. "Wel zou het kunnen dat er in Het Journaal straks minder rechtstreekse verbindingen zullen zijn dan gewoonlijk", zegt een vakbondsman.

Reactie van Michel en VBO

Premier Charles Michel (MR) roept de vakbonden en werkgevers op vanaf morgen/donderdag de onderhandelingen te hervatten. "Er is geen alternatief", aldus de eerste minister, die benadrukt dat sociale rust in het belang van iedereen is. Michel betreurt de nationale staking. Hij vindt dat een staking niets oplost en bedankt iedereen die vandaag aan de slag is gegaan.

Ook het Verbond van Belgische Ondernemingen hoopt dat er na de staking opnieuw aan de onderhandelingstafel gezeten kan worden om een interprofessioneel akkoord (IPA) af te sluiten. "Er is heel wat economische en politieke instabiliteit op dit moment."

"Het zou een goede zaak zijn als de sociale partners een betrouwbare partner konden zijn in het sociaaleconomische weefsel van dit land", aldus Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, nationale staking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni