© Belga Images | Protest aan de Nationale Bank in het centrum van Brussel.

Stakingsposten voor hoger loon aan grootwarenhuizen

© Belga - BRUZZ
25/02/2021
Updated: 25/02/2021 13.32u

De vakbonden plannen donderdag protest om de druk op de werkgevers voor hogere lonen op te voeren. Aan de grootwarenhuizen in Brussel staan bescheiden stakingsposten. Ook ter hoogte van de Nationale Bank vond een symbolische actie plaats.

De acties komen er daags na het mislukte overleg tussen de bonden en de werkgevers over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de komende twee jaar. De vakbonden zien een loonsverhoging van slechts 0,4 procent (bovenop de index) niet zitten. Ze willen een indicatieve loonnorm, waarbij in sectoren die het goed doen, wat extra kan worden gegeven.

Ze willen ook dat het overleg over hogere uitkeringen vaart krijgt, en los wordt onderhandeld van het loonoverleg. De werkgevers schermen dan weer met de concurrentiekracht, en wijzen erop dat door de coronacrisis heel wat bedrijven in een penibele toestand verkeren.

Informeren

Om de druk op de werkgevers op te voeren, vindt donderdag in gemeenschappelijk vakbondsfront een tweede nationale actiedag plaats. De nadruk ligt op informeren en sensibiliseren, ook al zijn werkonderbrekingen her en der niet uitgesloten. In 42 winkels van Carrefour brak een staking uit. Het gaat om supermarkten die in franchise worden uitgebaat door de groep Mestdagh.

Zo zijn er aan de Carrefour in Jette een aantal bescheiden stakingsposten te zien. De vakbonden hingen er ook affiches aan bijvoorbeeld de winkelkarretjes om de consument te informeren over de verzuchtingen (zie onderstaande foto). Ook de Lidl aan het Jourdanplein in Etterbeek ondervond wat hinder.

"Twee jaar geleden is er een grote herstructurering geweest waarbij 350 banen werden geschrapt. Vandaag blijft de situatie moeilijk. De werknemers stapelen de overuren op omdat de werkdruk aanzienlijk is", zegt CNE-vakbondsvrouw Evelyne Zabus. "Er zijn te veel contracten van bepaalde duur en deeltijdse jobs en niet voldoende contracten van onbepaalde duur."

20210225_CARREFOUR_JETTE_STAKING
© EC/BRUZZ | Met een affiche informeren de vakbonden de consument over hun eisen.

De vakbonden komen ook - coronaproof - op straat. Zo is er een betoging van de drie bonden aan de gebouwen van de Nationale Bank in Brussel. Een honderdtal vakbondsmilitanten had heel wat protestborden bij om de situatie aan te kaarten. De onderhandelingen over het interprofessioneel akkoord zitten momenteel in het slop.

"De salarissen van alle arbeiders zijn in een dwangbuis gestoken. 0,4 procent is een grap voor de werknemers die hun arbeidsomstandigheden erop achteruit zagen gaan tijdens de coronacrisis", stelt Estelle Ceulemans van ABVV. Wanneer er opnieuw rond tafel wordt gezeten, zijn de eisen van de vakbonden duidelijk.

"We willen meer koopkracht en kwalitatieve omkadering. Plus een individueel recht op bijscholing om aan nieuwe uitdagingen op de arbeidsmarkt te voldoen", aldus Michael Dufrasne van ACLVB. Daarnaast eist het vakbondsfront ook nog een optimalisatie van de eindeloopbaan en een aanpassing van de sociale uitkeringen en vergoedingen.

Ook bij het Erasmusziekenhuis komt het kuis- en bewakingspersoneel op straat tijdens een actie. Zij vragen onder andere dat de bedrijven en sectoren die tijdens de crisis winst hebben gemaakt, meer dan 0,4 procent zouden verhoging zouden krijgen van hun salaris.

Pfizer staakt niet

De werknemers bij Pfizer Puurs doen in elk geval niet mee aan de stakingsdag. Op de plek waar het coronavaccin geproduceerd wordt, blijft het personeel op vraag van de vakbonden aan het werk. Bij andere chemische en farmaceutische bedrijven wordt wel gestaakt. "We nemen onze verantwoordelijkheid en vermijden dat men ons kan verwijten de vaccinproductie te belemmeren", klinkt het.

De bonden voeren voorlopig nog symbolische acties, maar het is niet uitgesloten dat er hardere acties volgen indien de werkgevers vasthouden aan de loonnorm van 0,4 procent. "De temperatuur stijgt. Het woord staking valt al wat meer", klinkt het bij vakbondsbronnen. Ook het mislukken van het overleg zal die roep meer kracht geven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni