500 poetshulpen betogen voor hoger loon

TG
© Belga
13/01/2020
Updated: 13/01/2020 13.56u

Ongeveer 500 poetshulpen uit de sector van de dienstencheques hebben deze voormiddag betoogd in Brussel voor betere loonsvoorwaarden. De betoging van de socialistische vakbond ABVV trok van het Centraal Station richting dienstenchequebedrijf Daoust bij Louiza. Vorige week was er ook al een staking in de dienstenchequesector.

De sociale acties zijn nieuw voor de dienstenchequesector. Die stelt ongeveer 145.000 mensen tewerk in België. Het gaat over schoonmaakpersoneel, maar ook om mensen die werken in strijkateliers. Ze worden betaald met dienstencheques, die zijn fiscaal aftrekbaar voor wie er gebruik van maakt.

Lage lonen

Het protest is gericht tegen de lage lonen. Het gemiddelde loon in de sector is 11,5 euro per uur, bruto. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 1,1 procent. Dat cijfer is begin 2019 afgesproken tussen werkgevers- en werknemersorganisaties in het nationaal interprofessioneel akkoord.

De werkgevers in de dienstenchequesector weigeren die loonsverhoging te geven, er zou geen budget voor zijn. Ze stellen een premie van 65 euro netto voor. Onaanvaardbaar, vindt de socialistische vakbond. Een verzoeningspoging tussen werknemers en werkgevers leverde geen resultaat op en de vakbond besloot daarom te betogen.

Geen hoger loon, wel dividenden

De vakbonden richten zich met name tegen werkgeversfederatie Federgon en gaan daarom langs bij de verschillende bedrijven die deel uitmaken van de koepelorganisatie. In november werd er al aangeklopt bij Tempo Team-dienstencheques en werd er een sociaal bemiddelaar gevraagd, maar die kwam er niet.

De actievoerders kwamen daarom maandag samen bij het bedrijf Daoust in Brussel, dat lid is van de patronale organisatie Federgon die weigert om een loonsverhoging te geven. Daoust zou volgens de vakbond ook voor 9 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd hebben tussen 2016-2018. De winst voor aandeelhouders is dus belangrijker dan het loon van het personeel, concludeert het ABVV.

Sectoroverleg

De poetshulpen en werknemers van strijkateliers wachten al acht maanden op een akkoord over een loonsverhoging. Ze legden toen een eisenbundel neer waarin ze onder meer een verhoging van de brutolonen, een verhoging van de eindejaarspremie, een hoger bedrag voor de maaltijdcheques, een arbeidsduurvermindering en 1 dag extra verlof per 5 jaar anciënniteit vroegen.

Volgende week maandag 20 januari volgt er een paritair comité en sectoroverleg. Ditmaal zal er wel een sociaal bemiddelaar aanwezig zijn. Er is hoop dat er dan een akkoord gevonden kan worden. Zo lijken de mobilisaties van de huishoudhulpen, die in november 2019 begonnen aan de hoofdzetel van Tempo-Team, stilaan vruchten af te werpen bij dat bedrijf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , poetshulpen , dienstencheques , arbeidsvoorwaarden , loonsverhoging , ABVV , vakbond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni