Meer dan duizend poetshulpen komen niet poetsen

© Belga
08/01/2020
Updated: 08/01/2020 11.21u

Verschillende Vlaamse en Brusselse poetshulpen staken vandaag met de vraag voor ‘een bescheiden loonsverhoging’. Daarmee komt er een vervolg op de nationale actie van 28 november die meer dan 1.000 poetshulpen op de been bracht. De loononderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbonden zitten al maanden muurvast.

Volgens vakbondsorganisatie ACV is het ‘de eerste keer in geschiedenis’ dat de dienstenchequesector een traditionele staking organiseert. Het ACV en andere vakbonden onderhandelen al maandenlang met de verschillende werkgevers over een bruto loonsverhoging.

Maar de werkgevers kunnen zich niet vinden in de vraag van de vakbonden voor een bruto loonsverhoging van 1,1 procent. Nochtans is dat volgens het ACV in de meeste andere sectoren ‘al lang een verworven recht’, en is de vraag in overeenstemming met het interprofessioneel akkoord voor de periode 2019-2020.

‘Vlaamse regering steekt geld volledig in eigen zak’

Op tafel ligt nu een netto loonsverhoging van 0,6 procent in de vorm van 125 euro in ecocheques voor een voltijdse werknemer. Dat getuigt volgens de vakbonden van een gebrek aan waardering. “Poetshulpen eisen respect en een ‘schoon loon’, zegt Pia Stalpaert van het ACV Voeding en Diensten daarover in een persbericht.

Stalpaert wijst voor een indexering van de lonen ook in de richting van de Vlaamse overheid. “We richten onze pijlen hoofdzakelijk op de werkgevers. Zij kunnen een loonsverhoging goedkeuren, maar we kijken ook naar de Vlaamse regering dat de sleutels in handen heeft om wat meer zuurstof in de sector te pompen.”

“Dit kan door iets te doen aan de prijs van de dienstencheque via een indexering, ofwel door de inruilwaarde die overheid betaalt voor de volle 100% te indexeren in plaats van de 73% zoals nu het geval is. Het zou ook de opbrengst van de vermindering van de fiscale aftrekbaarheid sinds 1 januari ter beschikking kunnen stellen voor loononderhandelingen in de sector. Op dit moment steekt de Vlaamse regering dat extra geld volledig in eigen zak om het gat in de begroting te dichten. Dat kan anders”, aldus Stalpaert nog.

In heel wat Vlaamse centrumsteden opent het ACV vandaag stakerscafé’s waar de poetshulpen terecht kunnen voor meer informatie over de huidige situatie. In Brussel wordt er geen specifieke verzamelplaats ingericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , poetshulp , ACV Voeding en Diensten , Pia Stalpaert

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni