| Straatverlichting op de Leopold-II-laan.

Straatverlichting dimmen bespaart evenveel als jaarverbruik van 200 gezinnen

RF
© BRUZZ
21/02/2023

De maatregel om straatverlichting ’s nachts te dimmen, zal Brussel een besparing van 480 megawattuur opleveren. Dat komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 200 gezinnen. Energiebeheerder Sibelga bespaart zo een procent op het totale jaarverbruik. De maatregel is nog van kracht tot eind maart.

Om energie te besparen zijn de Brusselse gemeenten en energiebeheerder Sibelga een tijd geleden tot een akkoord gekomen om de straatverlichting die op LED-lampen werkt, te dimmen.

Het gaat om LED-lampen die na 22 uur met 20 procent gedimd worden, tot de zon opkomt. Volgens netbeheerder Sibelga heeft dat een besparing opgeleverd van 480 megawattuur, te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 200 gezinnen. Sibelga bespaart zo een procent op hun totaal jaarverbruik van 46.587 megawattuur.

“Lampen die niet slim aangestuurd zijn of niet op LED werken, hebben we niet kunnen dimmen”, zegt Sibelga-woordvoerder Johan De Bruyn. “Daarom zullen we dit jaar nog eens 6000 slimme lantaarnpalen aankopen, om in de toekomst meer energie te kunnen besparen." Dat brengt Brussel dan op een totaal van 17.500 slimme lantaarnpalen, wat 20 procent bedraagt van alle lampen in het Gewest.

Kritiek op eerste maatregel

Eerder was er een akkoord tussen de Brusselse burgemeesters en Sibelga om de straatverlichting vanaf 1 oktober een halfuur voor zonsopkomst te doven. Door de Oekraïnecrisis rezen de energieprijzen toen de pan uit.

Dat zou Brussel een besparing opgeleverd hebben van 1000 megawattuur, of 235.000 euro. Maar al vanaf de invoer stuitte de maatregel op veel kritiek van zachte weggebruikers, omdat de schemer samenvalt met de spits.

Ook Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen) en Brussel Mobiliteit waren tegen. "We zien in het najaar altijd een stijging van het aantal ongevallen, omdat de schemer samenvalt met de spits," zei woordvoerder voor Brussel Mobiliteit, Inge Paemen, toen over de kwestie. "Op dat moment zijn voetgangers nog niet altijd goed zichtbaar. De verlichting vroeger doven, vergroot dan ook het risico op ongelukken."

De burgemeesters hebben daarom eind oktober hun beslissing teruggedraaid. De straatverlichting blijft aan tot zonsopkomst, maar wordt 's nachts wel gedimd. De huidige maatregel loopt nog tot 31 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Sibelga, straatverlichting, energiecrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni