Burgemeesters draaien beslissing terug: straatverlichting blijft aan tot zonsopkomst

AVP, JP , LG
© BRUZZ
27/10/2022

De straatverlichting in Brussel blijft aan tot de zon is opgekomen. Dat zegt de burgmeester van Etterbeek, Vincent De Wolf (MR). Sinds 1 oktober ging de verlichting een half uur voor zonsopkomst uit om energie te besparen. De burgemeesters komen dus op hun eerdere beslissing terug.

De Wolf en nog andere burgermeesters bevestigen aan BRUZZ dat de straatverlichting vanaf zaterdag niet langer uitgaat een half uur voor het opgaan van de zon.

De verlichting vroeger uitdoen was nochtans een van de energiebesparende maatregelen die Sibelga heeft ingevoerd op vraag van diezelfde Brusselse burgemeesters. Maar al vanaf de invoer begin oktober stuitte de maatregel op veel kritiek, onder andere van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en het agentschap dat onder haar bevoegdheid valt, Brussel Mobiliteit.

"We zien in het najaar altijd een stijging van het aantal ongevallen, omdat de schemer samenvalt met de spits," zei woordvoerder Inge Paemen over de kwestie. "Op dat moment zijn voetgangers nog niet altijd goed zichtbaar. De verlichting vroeger doven vergroot dan ook het risico op ongelukken."

Woensdagochtend nog werd een voetganger aangereden door een motorrijder in Schaarbeek, ongeveer een uur voor zonsopkomst. De man werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht.

Fietsersbond benadrukt belang straatverlichting

"Het is zeker goed dat Sibelga en de burgemeesters een akkoord hebben gevonden," zegt ook Thomas Deweer van de Fietsersbond in BRUZ 24.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Etterbeek, Mobiliteit, Sibelga, Vincent De Wolf, straatverlichting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni