Strijd tegen fraude leidt tot meer faillissementen in Brussel

© PhotoNews
| De faillissementen wijzen niet op een afkoelende economie.

Er gingen in de eerste helft van dit jaar 6.218 bedrijven op de fles in België. Dat zijn er 800 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging laat zich extra voelen in Brussel. “Dat heeft niks met de voetgangerszones of gesloten tunnels te maken, maar met de strijd tegen fraude.”

Handelsinformatiebedrijf Graydon heeft de stijging van het aantal faillissementen in België bestudeerd, en komt tot de conclusie dat het niets met een slabakkende conjunctuur te maken heeft. “Het had ook gekund dat er meer faillissementen waren omdat er gewoon meer bedrijven zijn”, zegt Graydon-onderzoeker Eric Van den Broele. "Maar dat is niet het geval."

Waar het dan wel mee te maken heeft? “De wet op spookbedrijven van 12 juni 2017, die de rechtbanken de opdracht geeft om bedrijven die niet actief zijn, eruit te filteren”, zegt Van den Broele. Die ‘jacht’ verklaart de helft van de 800 extra faillissementen.

“De andere helft wordt verklaard doordat ook vzw’s en vrije beroepen, zoals advocaten en architecten, nu ook failliet kunnen worden verklaard. Dat was vroeger niet het geval.” Technisch gesproken: zij vallen nu ook onder de insolventiewet, die sinds 1 mei 2018 van kracht is.

Brussel

“Maar dan nog is het vreemd dat er nog altijd evenveel faillissementen zijn als vorig jaar, terwijl de economie het goed doet”, vervolgt Van den Broele. “En dat ligt vooral aan Brussel. Daar zie je die twee voorgaande bewegingen ook, maar komt daar nog bij dat de Brusselse rechtbanken bezig zijn met het uitzuiveren van fraudegevoelige bedrijven.”

Het gaat daarbij vooral om de strijd tegen de kleine fraude: telefoniezaken en kebabzaken die als witwasvehikels worden gebruikt.

De verklaringen die doorgaans gegeven worden voor de faillissementen in Brussel – aanslagen, brokkentunnels en de voetgangerszone – spelen dus geen rol. “Dat had gekund als de faillissementen zich beperken tot de kleinhandel en de horeca”, zegt Van den Broele. “Maar dat is niet het geval. De faillissementen verspreiden zich over alle soorten activiteiten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?