Terreurdreiging kost Brusselse economie tot 185 miljoen euro

© Jérôme Coppée

De terreurdreiging heeft in Brussel al voor 185 miljoen euro economische schade veroorzaakt. Dat heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) berekend. Op lange termijn maakt het VBO zich vooral zorgen om de opgelopen imagoschade.

Het effect van de terreurdreiging was uiteraard het grootst in Brussel. De vier sectoren die het VBO bekeek, de horeca, de evenementen- en vrijetijdssector, het passagiersvervoer in de luchtvaart en de kleinhandel, leden de grootste schade onder terreurniveau 4. Tijdens die week zakte de toegevoegde waarde in die sectoren met 80 procent, goed voor een verlies van 62 miljoen euro.

Voor december houdt het VBO rekening met een daling op de toegevoegde waarde van 40 procent in de vier betrokken sectoren. Voor Brussel zou de factuur voor de afgelopen maand nog eens 123 miljoen euro bedragen. Het totale verlies komt zo op 185 miljoen euro.

"Er werd minder gewinkeld, er was minder toerisme en heel wat massa-evenementen werden afgelast. Er werd ook meer gekocht via e-commerce, een sector waarin België nog niet sterk staat", zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Voor het hele land komt de rekening op 350 miljoen euro: Vlaanderen voegt nog eens 114 miljoen euro toe aan de rekening en Wallonië zit met 52 miljoen euro verlies.

De cijfers komen niet als een verrassing. Tijdens de 'lockdown' bleven heel wat bars en hotels een tijdje dicht. De kerstmarkt liet dan weer een derde minder bezoekers optekenen. Als klap op de vuurpijl werd ook nog het nieuwjaarsvuurwerk afgelast.

De VBO-bestuurder maakt zich echter het meeste zorgen over de imagoschade voor België en Brussel. "Vertrouwen komt immers te voet, maar vertrekt te paard. De imagoschade herstellen is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Iedereen is en moet een ambassadeur voor ons land zijn.”

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?