Na de aanslagen in Parijs en de verhoging van het dreigingsniveau in Brussel werden dagelijks tot 2.000 vliegtickets naar Brussel geannuleerd. Het aantal reservaties is ondertussen opnieuw gestegen tot 6.000 per dag. In dezelfde periode vorig jaar was dat 7.500. Dat verklaarde directeur-generaal van VisitBrussels Patrick Bontinck donderdag bij de voorstelling van het strategisch plan 2016.

Toerisme vertegenwoordigt 8,1 procent van de tewerkstelling en 3,9 procent van het BBP van het Brussels gewest, onderstreepte Laurette Onkelinx, voorzitster van VisitBrussels. Naast de luchtvaart ondervond ook het hotelverblijf de laatste weken eenzelfde evolutie, met een daling van de reserveringen met 30 procent rond 25 november en een stijging met 70 procent begin deze week. Dat cijfer ligt nog 10 à 15 procent onder het cijfer van vorig jaar, verduidelijkte Bontinck.

Hij wees erop dat VisitBrussels zijn actieplan voortdurend aanpaste aan de situatie, met als hoogtepunt de kattencampagne op de sociale media om de toestand te dedramatiseren. Sinds het dreigingsniveau terug op niveau 3 gezakt is, ligt de nadruk op het verzekeren dat de toestand veilig is en het overtuigen van toeristen.

Sinds dinsdag worden toeristen aangespoord om Brussel te bezoeken, via wedstrijden in de buurlanden en de Verenigde Staten, via de pers, de toeristische industrie en de sociale media. Binnen enkele weken volgt dan een grootschalige, internationale campagne om het blazoen van Brussel op te poetsen. "Brussel is even veilig als elke andere Europese hoofdstad", verwoordde Onkelinx het.

Het nieuwe strategische plan stelt een ambitieus doel voorop: 10 miljoen overnachtingen in Brussel tegen 2020. VisitBrussels wil daarvoor onder meer een aantal nieuwe thema's aankaarten, zoals de podiumkunsten, diversiteit of de geek-cultuur, en bevestigt haar streven om het toerisme in alle Brusselse gemeenten te ontwikkelen.

Open data
Het strategische plan van VisitBrussels legt tevens het accent op het "toerisme voor iedereen", waarbij de stad volledig toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een handicap en op duurzaamheid. "De klimaatconferentie die momenteel wordt gehouden, herinnert ons eraan dat we geen compromissen kunnen sluiten als het op het milieu aankomt, we moeten dit aspect in al onze beleidslijnen opnemen", meende Laurette Onkelinx.

Directeur-generaal Bontinck stelde donderdag ook het nieuwe platform apidata.brussels voor, een open-datasysteem voor de Brusselse bezienswaardigheden waarmee het toeristische aanbod verbeterd kan worden. Apidata.brussels zal niet alleen materiaal aanleveren voor de twee nieuwe sites die VisitBrussels in januari online zal zetten, maar zal ook als belangrijke bron van informatie dienen voor de andere spelers in de toeristische en culturele sector.

Bekijk ook het studiogesprek met Geert Cochez, adjunct-directeur-generaal bij VisitBrussels.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni