20190605 Fried Chicken BRUZZ ACTUA 1665

| Kentucky Fried Chicken wil een vestiging openen in de Elsensesteenweg. Het gemeentebestuur ziet dat niet zitten.

Unizo: 'KFC bannen in Elsene is al te willekeurig'

Bettina Hubo
© BRUZZ
04/06/2019

De gemeente Elsene weigert een stedenbouwkundige vergunning aan Kentucky Fried Chicken (KFC). Op die manier wil het gemeentebestuur vermijden dat de buurt aan de Naamsepoort een ‘malbouffe-corner’ wordt, een junkfoodwijk. Volgens middenstandsorganisatie Unizo mist de beslissing elke juridische grond.

KFC opent woensdag zijn eerste Brusselse vestiging in het Noordstation. De Amerikaanse fastfoodketen wil er nog meerdere openen, onder meer op nummer 1 van de Elsensesteenweg, de plek waar tot nu de bank ING zat. Het pand ligt ongeveer naast de Quick en vlakbij liggen ook een McDonald’s, een Burger King, een Pizza Hut en een Hector Chicken.

Maar terwijl het vorige blauw-rode schepencollege van Elsene het filiaal van Burger King precies een jaar geleden nog met veel égards inhuldigde, krijgt KFC nu een ‘njet’ van het nieuwe groen-rode gemeentebestuur. De beslissing werd rondgestuurd door Ecolo-­schepenen Yves Rouyet (Stedenbouw) en Audrey Lhoest (Handel en Gezondheid).

Hun eerste argument luidt dat de komst van KFC een bedreiging is voor de commerciële mix en de aantrekkelijkheid van de handelswijk. In dat deel van de Elsensesteeweg, aan de Naamsepoort, is er nu immers al een hoge concentratie aan fastfoodzaken. Op een strook van 100 meter zijn er zestien horecazaken.

"Iedereen moet gelijk behandeld worden. Het Gewest zal niet anders kunnen dan de vergunning toch toestaan"

Anton Van Assche (Unizo)

Anton Van Assche, coördinator van zelfstandigenorganisatie Unizo

Obesitas

De groene schepenen willen vooral vermijden dat de Naamsepoort een malbouffe-corner wordt, een junkfoodwijk, en dit om redenen van publieke gezondheid. De strijd tegen obesitas en ongezonde voeding is voor hen een prioriteit. Volgens het Elsense gemeentebestuur is een overmaat van fastfood ook niet verenigbaar met de woonfunctie van de buurt. Vlakbij zijn er namelijk verschillende nieuwe residentiële projecten.

Rouyet, die ook bevoegd is voor Dierenwelzijn, maakt zich ten slotte zorgen over de bedenkelijke omstandigheden waarin KFC zijn kippen kweekt. Dat blijkt volgens hem uit reportages en rapporten van dierenwelzijnsorganisaties.

De fastfoodketen heeft ondertussen al beroep aangetekend bij het Gewest tegen de beslissing, maar Rouyet gaat ervan uit dat het Gewest de gemeente gelijk zal geven.

Willekeur

Anton Van Assche van Unizo twijfelt daar sterk aan. “Ik begrijp dat de gemeente de boodschap wil geven dat in haar visie op handel dit soort horecazaken niet past op die plek, maar de aangehaalde argumenten vormen geen voldoende juridische basis. Wat is fastfood? Wat is gezond? Het is te aleatoir (onzeker, red.). Iedereen moet gelijk behandeld worden. Het Gewest zal niet anders kunnen dan de vergunning toch toestaan.”

Volgens Van Assche zijn zowat alle Brusselse gemeenten op zoek naar manieren om de commerciële mix in hun handelscentra te bewaken en proberen ze daarbij om bepaalde handelszaken aan te trekken en andere te weren. “Het is goed dat gemeenten het aanbod proberen te sturen.

Helaas hebben ze daarvoor weinig juridische middelen ter beschikking. Er is nu eenmaal de vrijheid van ondernemen, die gegarandeerd wordt door de Europese Dienstenrichtlijn. Het enige wat je zou kunnen doen is verhinderen dat er winkeloppervlakten van meer dan 500 vierkante meter gecreëerd worden.”

Horecastop

In hartje Brussel geldt er nochtans een horecastop en veel gemeenten proberen nachtwinkels te weren met hoge taksen. “Die horecastop kan, want het geldt voor alle horecazaken,” zegt Van Assche. “En er bestaan inderdaad allerlei taksen, maar wij zijn daar geen voorstander van. Daarmee zeg je: we willen het niet, maar als je maar betaalt, mag het. Een fastfoodketen gaan belasten, zou ook geen oplossing zijn. Die betaalt gewoon.”

Unizo ziet meer heil in de positieve benadering. “De gemeente zou goodfood-acties kunnen opzetten en kunnen proberen om de horecazaken daarin mee te krijgen. Gezonde voeding is een waarde die steeds meer aandacht krijgt. Daar is dit soort bedrijven ook gevoelig voor.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Economie , Samenleving , KFC , kentucky fried chicken , Elsensesteenweg , fastfood , malbouffe-corner

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni