Unizo in open brief aan Brusselse regering: 'Leg ondernemers geen extra beperkingen op'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 5 augustus 2020
Updated: 05-08-2020 - 17:08

In een open brief aan de Brusselse regering en de Brusselse burgemeesters vraagt Unizo om ondernemingen geen extra beperkingen op te leggen. “Onze ondernemers hebben in het begin van de crisis al grote inspanningen geleverd, we moeten hen nu ondersteunen bij de heropstart van hun economische activiteiten,” aldus Samad Guessous van de ondernemersorganisatie.

De open brief komt er nadat Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) vorige week zei dat hij bijkomende maatregelen en een avondklok in Brussel niet uitsluit. Woensdag zitten Brussels minister-president Vervoort en experten samen om te bekijken of die bijkomende maatregelen er al dan niet moeten komen. “Een avondklok of het beperken van het aantal klanten in de horeca zijn voor ons geen opties,” reageert Guessous daarop. “Als er verdere beperkingen komen, wordt de heropleving van de economie onmogelijk.”

Onvoldoende respect voor huidige regels

Zolang de Brusselaars de huidige maatregelen onvoldoende respecteren, heeft het volgens de ondernemersorganisatie bovendien geen zin om bijkomende maatregelen in te voeren. “De enige oplossing is investeren in het sensibiliseren van de Brusselaars,” beargumenteert Guessous. “De coronacijfers stijgen niet door economische activiteiten, ze stijgen als de afstands- en hygiëneregels niet gerespecteerd worden.” Sanctionering van burgers die weigeren zich aan de regels te houden, moet daarom volgens Guessous hogere prioriteit krijgen.

In de brief benadrukt Unizo ook nog dat het net de ondernemers zijn die, samen met de politici, de gezondheidswerkers en de veiligheidsdiensten het land uit de huidige sociaal-economische crisis kunnen trekken. Daarom is het volgens de organisatie belangrijk om hen nu de ruimte te geven om opnieuw te kunnen groeien. Unizo pleit ook nog voor extra steunmaatregelen voor onder andere de culturele, de toeristische - en de evenementensector.

Beci, de Kamer van Koophandel en het Verbond van Ondernemingen te Brussel, laat weten dat het de open brief van Unizo ondersteunt. Ook volgens hen zou een avondklok niet in proportie zijn met de huidige situatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?