| De nieuwe plannen voor 'Broeksite', in plaats van Uplace.

Uplace spreekt nog geen steun uit voor nieuw project

SN
© Belga - BRUZZ
21/06/2019

Intendant Alexander D’Hooghe presenteerde vrijdag een alternatief plan voor winkelconcept Uplace. Maar de NV Uplace, eigenaar van de grond, wil onderzoeken of het ook financieel haalbaar is. Naburige steden Leuven en Vilvoorde reageren voorzichtig, Voka is wel enthousiast.

Zowat een jaar geleden vroeg de gemeente Machelen aan Alexander D'Hooghe om het project uit het slop te halen. Uplace was onmogelijk geworden door een juridische strijd van onder meer buurgemeente Vilvoorde en milieu-verenigingen als Bond Beter Leefmilieu.

D'Hooghe komt nu, onder de naam Broeksite, met een concept waarbij Uplace niet langer bestaat uit kantoortorens, winkels en een bioscoop. De intendant stelt voor om naast een kmo-zone op de site een 'werkwinkelwijk' te ontwerpen. Het gaat om winkels waar ter plaatse geproduceerd en gepersonaliseerd wordt. Daarnaast moet er plaats komen voor kunst en cultuur. Een kwart van de site wordt ingericht als park.

‘Engagementen nakomen’

De Vlaamse regering en de provincie Vlaams-Brabant zijn enthousiast, maar de NV Uplace, eigenaar van de grond, zat vrijdag niet mee aan tafel. De investeerder wil eerst bekijken of het voorstel financieel haalbaar is.

Hij wil ook bestuderen of de engagementen die werden aangegaan in het Brownfieldconvenant met de Vlaamse overheid kunnen worden nagekomen. Daarin is onder meer opgenomen dat Uplace de strategische trekker moet zijn voor de hele regio. Vlaams minister Ben Weyts liet vrijdagochtend wel al verstaan dat er soepel met het convenant kan worden omgesprongen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

190621 Broeksite 3

| In de nieuwe Broeksite is ruimte voor opleiding, werkwinkels en cultuur.

Leuven en Vilvoorde voorzichtig

Naburige steden Leuven en Vilvoorde willen eerst meer garanties en concrete voorstellen voor ze zich achter de nieuwe plannen scharen. “Het nieuwe plan voor Uplace houdt veel meer rekening met de omgeving, bijvoorbeeld qua mobiliteit, en dat is een stap vooruit,” zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A).

Maar de nieuwe invulling moet wel afgestemd worden op het strategisch plan Vilvoorde-Machelen, vindt Bonte. Het plan moet 250 hectare een nieuwe bestemming geven, en Uplace zou daar voor 5 hectare deel van uitmaken. Bonte: “We moeten absoluut vermijden om, zoals in het verleden, veel te geïsoleerd te kijken naar Uplace.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

190621 Broeksite 2

| Een kwart van de Broeksite wordt ingericht als park.

Burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) van Leuven staat achter het idee van meer circulaire economie op Uplace, maar vraagt garanties dat traditionele retailwinkels uitblijven. “Er is nog geen concrete invulling voor de ‘werkwinkelwijk.’ Als dat project niet succesvol blijkt, kan het nog steeds omgewisseld worden naar retailwinkels,” zegt schepen Els Van Hoof (CD&V).

‘Mooi evenwicht’

Ook Unizo en Bond Beter Leefmilieu (BBL) wezen er al op dat het voorgestelde project nog onvoldoende garanties biedt om niet te evolueren naar een traditioneel shoppingcentrum. Beide organisaties wezen daarbij naar Docks Bruxsel, dat uiteindelijk iets anders ie geworden dan beloofd. Unizo en BBL vinden een traditioneel shoppingcenter onaanvaardbaar.

Voka Vlaams-Brabant schaart zich wel volmondig achter het project. Geen vrees voor gebrek aan garanties daar, maar ook bij Voka zijn de werkwinkelwijk en de circulaire economie de grote pluspunten. Met de extra ruimte voor een park vormt de Broeksite “een mooi evenwicht tussen economie en leefmilieu,” klinkt het.

"Werkwinkels zijn leuk voor even, maar uiteindelijk worden die toch weer overgenomen door grote ketens"

Christine Mattheeuws van NSZ

Zelfstandigenorganisatie NSZ tot slot is principieel tegen de site. “Wij blijven overtuigd dat de overheid vooral de handel in steden en dorpen moet opwaarderen. Hoe groen en innovatief je de Broeksite ook verpakt, het project blijft gelegen op een decentrale locatie, wat nefast is voor de mobiliteit,” reageert Christine Mattheeuws van NSZ.

Volgens NSZ springt D’Hooghe met zijn voorstellen op de kar van enkele tijdelijke hypes van onder meer de ‘maakwinkels’. “Dit zijn tijdelijk leuke concepten, maar die zullen op het einde van de rit uitmonden in de overname ervan door de grote ketens.”

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Uplace, Uplace, broeksite, NV Uplace, Hans Bonte, Mohamed Ridouani, Els Van Hoof, Unizo, Bond Beter Leefmilieu, Voka

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni