Vakbond ACV klopt aan bij McDonald's voor meer sociaal overleg

Archiefbeeld

De christelijke vakbond ACV Voeding en Diensten heeft donderdag aan de deur van het McDonald's restaurant in de Brusselse Nieuwstraat een solidariteitsactie gehouden om meer sociaal overleg te eisen. De vakbonden vinden erg moeilijk kandidaten en als die zich aanbieden, is er sprake van intimidatie door de fastfoodketens.

"We zoeken al meer dan 20 jaar kandidaten om het personeel te vertegenwoordigen en onder druk van de directie trekken ze altijd hun kandidatuur in. Het gaat niet vooruit", stelt Patrick Vanderhaeghe van ACV Voeding en Diensten.

De vakbond eist dat er een structureel sociaal overleg komt om de uitbuiting van jongeren, die vaak zeer flexibel moeten zijn, tegen te gaan. Momenteel hebben de vakbonden geen controle over het statuut van de werknemer binnen de fastfoodketens.

"Een oplossing is om het sociaal overleg te structureren binnen de bedrijven. Men denkt altijd dat de vakbond er is om de werkgever aan te vallen, maar dat is niet het geval. In andere segmenten van de horeca is er vaak wel een goed overleg. In de fastfoodsector is het zo dat er geen enkele bescherming of controle is op de werkomstandigheden en de lonen", aldus Vanderhaeghe.

Met het protest steunt ACV een internationale solidariteitsactie die het IUF, de internationale vakbondsorganisatie die werknemers vertegenwoordigt in de voedings- en de hotelsector, donderdag organiseert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?