| Brussels Expo heeft sinds de start van de coronacrisis in maart geen enkel groot evenement meer kunnen organiseren.

Vakbond kritisch voor directie Brussels Expo: 'Kapiteins verlaten graaiend het schip'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
03/02/2023

"De kapiteins verlaten het schip als eerste, maar graaien het zilveren servies mee. Wij pikken dit niet." Dat zegt het ACV in reactie op de ontslagnemende directeurs van Brussels Expo. Daarmee verwijst de vakbond naar de regeling vrijwillig vertrek, waardoor de directieleden 80 procent van de ontslagvergoeding opstrijken, ook al vertrekken ze zelf.

Het gaat sinds de coronacrisis niet goed met Brussels Expo, dat onder meer de Heizelpaleizen beheert. Om meer politieke en financiële steun te bekomen, dreigde de driekoppige directie met ontslag.

Maar volgens ACV en ACV Puls gaat het niet louter om een dreiging, maar hebben ze effectief hun ontslagbrief ingediend, laten de vakbonden in een persbericht weten. Dat wordt vanuit verschillende hoeken ook bevestigd, al wil de directie zelf niet reageren.

Zinkend schip

De vakbond is misnoegd over deze zet. "Het siert geen enkele directie om te vertrekken in deze zeer moeilijke tijden voor Brussels Expo, en het personeel achter te laten met vraagtekens over hun toekomst. Het personeel is de onzekerheid en de emotionele terreur beu", zegt Jurgen Geeroms van ACV bouw, industrie en energie.

Geeroms wijst op de steun die de voorzitter van de raad van bestuur, burgemeester Philippe Close (PS), meermaals had uitgesproken aan Brussels Expo. Het ging om mondelinge garanties voor het behoud van werkgelegenheid en de uitbetaling van de lonen. Voor Geeroms was het dus verrassend dat de directie toch de vlucht vooruit nam.

Ontslagvergoeding

Ze verwijten de directie bovendien eerst nog langs de kassa te passeren. In oktober werd een regeling uitgewerkt waarbij werknemers die vrijwillig vertrekken, 50 procent van de ontslagvergoeding kunnen opstrijken, terwijl ontslagnemers zo'n vergoeding normaal niet krijgen. Na de garanties van Close werd dit, tot verrassing van de vakbonden, zelfs nog opgetrokken naar 80 procent.

"En nu maken de directieleden daar alle drie gebruik van", zegt Geeroms. "Onze kapiteins verlaten het schip als eerste, maar graaien eerst nog het zilveren servies mee. Wij pikken dit niet."

Geeroms wijst op de hoge lonen en dito anciënniteit, waardoor het bedrag flink oploopt.

Bemiddeling

De raad van bestuur houdt het ontslag nu in beraad, en heeft een bemiddelaar aangesteld. Maandag 6 februari vindt er zo'n eerste bemiddeling plaats. Met het persbericht, vandaag uitgestuurd, wil de vakbond nog druk zetten op de directie. "We vragen hen om de werknemers niet in de steek te laten. En als ze dan toch willen vertrekken, om zich niet te laten uitbetalen."

Geen van de directeurs wil reageren op het bericht. De woordvoerder van Brussels Expo, tegelijk woordvoerder van burgemeester Philippe Close, houdt het steeds bij hetzelfde bericht. “De situatie is gecompliceerd sinds covid. De activiteiten van Brussels Expo zijn terug goed op gang. De directie wil duidelijke vooruitgang op de investeringen. Een bemiddelaar werd aangeduid. De diensten en activiteiten blijven verzekerd op Brussels Expo.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni