Vakbonden bij Brussels Airlines vragen ontmoeting met CEO

© International Transport Forum / Flickr
| Duitser Peter Gerber is de CEO van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines.

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hebben zaterdag, op de derde en laatste dag van een staking door het cabinepersoneel en de piloten, gevraagd om een ontmoeting met Peter Gerber, de CEO van de Belgische luchtvaartmaatschappij. Ze willen direct kunnen onderhandelen met de topman. De bonden zeggen zaterdag ook tevreden te zijn met de sterke mobilisatie van de werknemers.

De piloten en het cabinepersoneel van Brussels Airlines waren donderdag hun stakingsactie begonnen, die zaterdagavond afloopt. De luchtvaartmaatschappij zag zich genoodzaakt om zowat 60 procent van de geplande vluchten te annuleren. In totaal ging het om ruim 300 vluchten, waardoor ongeveer 40.000 passagiers getroffen werden door de stakingsactie.

De vakbonden laten zaterdag weten tevreden te zijn met die sterke mobilisatie en over het feit dat het personeel niet aarzelt om de arbeidsvoorwaarden aan de kaak te stellen.

'Blijven zoeken naar oplossing'

ACV Puls/CNE, BBTK/Setca en ACLVB/CGSLB wachten nu op een initiatief van de directie. "We hebben de directie een brief gestuurd waarin we vragen om voortaan te kunnen onderhandelen met Peter Gerber, de (Duitse, nvdr.) CEO van de luchtvaartmaatschappij," aldus Didier Lebbe van vakbond CNE. De vakbondsman betreurt dat de CEO tot dusver afwezig gebleven is in de onderhandelingen. Voorlopig is nog geen ontmoeting gepland.

Brussels Airlines van haar kant laat zaterdag weten open te staan om de onderhandelingen te hervatten. "Het is uiteraard de bedoeling om te praten. We willen samen naar oplossingen blijven zoeken. We zullen aan het werk gaan om een nieuwe ontmoeting in te plannen," aldus Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines.

'Personeel uitgeput'

Het sociaal conflict sleept sinds vorige zomer aan bij Brussels Airlines, waar het personeel lijdt onder een hoge werkdruk. Een eerste actie werd in december gevoerd, met een 24 urenstaking. Nu het toerisme na corona weer stevig aantrekt, meldt het personeel uitgeput te zijn en vraagt het een verlichting van de werkdruk.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft een stakingsaanzegging voor onbepaalde duur ingediend voor het cabinepersoneel en de piloten. Als het personeel niet gehoord wordt kunnen dus nog andere acties volgen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?