Vakbonden Brussels Airlines denken niet meteen aan nieuwe acties

© Belga
| Een toestel van Brussels Airlines.
Updated: 04-07-2022 - 18:42

De dreiging van nieuwe acties bij Brussels Airlines lijkt voor even van de baan. "Nieuwe acties in de heel nabije toekomst lijken ons niet aan de orde," zei de liberale vakbond maandag. "Momenteel zeggen we dat er de komende periode er geen acties zullen zijn, omdat we nog 'on speaking terms' zijn" met de directie, aldus de socialistische vakbond.

De vakbondsmensen kwamen nochtans niet onverdeeld positief uit het overleg met de directie over een verlaging van de werkdruk van piloten en cabinepersoneel deze zomer. De directie kondigde er aan dat er in juli en augustus in totaal 675 vluchten geannuleerd zijn, zowat 6 procent van het geplande vliegschema.

Aan vakbondszijde bleef men vooral met vragen zitten over de precieze impact van de annulaties. "Het is nog niet duidelijk wat de impact van de annuleringen zal zijn op de werkomstandigheden van de mensen," aldus Olivier Van Camp van de socialistische vakbond. De komende weken zou er meer duidelijkheid moeten komen tijdens werkgroepvergaderingen.

'Problemen niet opgelost'

In elk geval lijkt de dreiging van nieuwe acties voor minstens de eerstvolgende weken weg. De liberale vakbond is daarin het meest expliciet. "De precieze impact op de roosters blijft moeilijk te voorspellen, maar op korte termijn is het moeilijk om met andere oplossingen te komen," zei ACLVB in een persbericht.

"We dienen ook onze verantwoordelijkheid als vakbond te nemen en ook op lange termijn ervoor te zorgen dat er nog tewerkstelling aanwezig blijft voor het voltallige personeel. In dit opzicht lijken ons nieuwe acties in de heel nabije toekomst dan ook niet aan de orde."

De meest afwijzende reactie kwam er maandag van bij de christelijke vakbond. "Als de directie 700 vluchten schrapt, dan is dat omdat er niet genoeg personeel is om die vluchten uit te voeren," zei vakbondsman Didier Lebbe. "Maar dat lost het fundamentele probleem van onvoldoende rusttijd niet op."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?