Vakbonden Brussels Airlines noemen voorstel directie "onwettig"

© PhotoNews

De vakbonden van Brussels Airlines weigeren voorlopig met de directie van de luchtvaartmaatschappij over de arbeidsvoorwaarden van het personeel te onderhandelen, zolang er geen duidelijkheid is over de nabije toekomst van het bedrijf. Dat melden ze donderdag in een gezamenlijk persbericht. De directie kondigde dinsdag een herstructureringsplan aan waarbij duizend banen op de tocht staan. De voorstellen van de directie bestempelen de bonden donderdag als "onwettig".

De bonden weigeren voorlopig om al te praten over het sociaal plan tijdens de volgende vergadering met de directie, die gepland is voor maandag. De voorstellen die momenteel op tafel liggen zijn volgens de bonden "niet ernstig, niet realistisch, niet onderhandelbaar en zelfs onwettig".

ACV Puls/CNE, ACLVB/CGSLB en BBTK/Setca zijn donderdag samengekomen om de voorstellen die dinsdag voorgelegd werden te bespreken. Ze concluderen dat "er voor ons geen sprake van is om over de arbeidsvoorwaarden van het personeel te praten, zolang we niet meer weten over de nabije toekomst van het bedrijf".

De Belgische regering en Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines, onderhandelen nog over eventuele staatssteun. Die is onontbeerlijk voor het overleven van de luchtvaartmaatschappij. Carsten Spohr, CEO van Lufthansa, ontmoet vrijdagnamiddag premier Sophie Wilmès en minister van Financiën Alexander De Croo.

De vakbonden eisen van het huidige management, de Belgische regering en de directie van Lufthansa zo snel mogelijk meer duidelijkheid over de toekomst op korte, middellange en lange termijn van Brussels Airlines. Ze waarschuwen ook dat ze op de ondernemingsraad maandag de procedure-Renault zullen volgen zoals die wettelijk beschreven is. "We gaan dus praten over de toekomst van het bedrijf in het kader van fase 1 van de wet-Renault (informatie-consultatie). We gaan dus niet over fase 2 praten (sociaal plan)."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?