VDAB zoekt computerspecialisten in Marokko

© Ivan Dervisevic
| Archiefbeeld.
Updated: 15-01-2019 - 07:33

De VDAB gaat in Marokko op zoek naar informatici. Dat doet ze omdat duizenden vacatures niet ingevuld geraken. Computerspecialist is hier al jaren een knelpuntberoep.

"De krapte op de arbeidsmarkt is ­gigantisch", zegt Bert Mons, directeur van Voka West-Vlaanderen, in De Standaard en Het Nieuwsblad maandag. Over zes maanden ­zouden de eerste ­Marokkanen aan de slag moeten zijn.

Anapec, de ­Marokkaanse tegenhanger van de VDAB, zal studenten selecteren die aan de profielen voldoen. Vervolgens krijgen die contracten tot één jaar. Daarna is er de optie op een vast contract.

'Eerst zoeken in eigen rangen'

"Eerder dan zoals in de jaren 60 arbeidskrachten importeren uit Marokko, moeten we die in eigen rangen zoeken", reageerde Jean-Paul Van Avermaet, Voka-voorzitter Vlaams-Brabant. "Momenteel is de werkzaamheidsgraad in ons land slechts 70 procent. Van de resterende 30 procent is slechts 5 procent werkzoekend. We moeten eerst inzetten op die groep."

Van Avermaet wees erop dat de aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt steeds meer een probleem wordt. "Het aantal 55- tot 65-jarigen dat uitstroomt, is dubbel zo groot als de jongeren die instromen. De oplossing hiervoor is meer mensen aan het werk krijgen en mensen langer laten werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?