© Atrium

Veel meer volk in autovrije Kleerkopersstraat

© brusselnieuws.be
18/09/2013
Het aantal passanten in de Kleerkopersstraat is in een paar jaar tijd met 39 procent toegenomen. De straat is daarmee de sterkste stijger onder de grote winkelstraten. Alle belangrijke winkelassen zitten in de lift: ook de Nieuwstraat en de Elsensesteenweg trekken meer volk. Dalers zijn de Dansaertwijk en de Kunstberg.

De Kleerkopersstraat heeft sinds het begin van de voetgangerstellingen het aantal passanten met 39 procent zien toenemen, blijkt uit de jaarlijkse barometer van handelsagentschap Atrium. Elke dag komen er nu 28.000 mensen door de straat.

Daarmee is de sinds kort autovrije winkelstraat de sterkste groeier. "De evolutie is constant", concludeert Atrium. "De aandacht voor de herinrichting van de straat, zoals het autovrij maken en de heraanleg van het Muntplein, speelt hierbij vermoedelijk een rol."

Meer zelfstandige zaken
De Nieuwstraat is sinds een forse terugval weer bescheiden aan het stijgen, maar haalt nog niet het hoge niveau van 2009. Toen werden er dagelijks 53.000 passanten geteld, nu ligt dat op 43.000.

"De Nieuwstraat moet hier waarschijnlijk lessen uit trekken om op termijn niet verrast te worden", aldus het rapport. "De klanten uit de wijk willen een meer kwalitatieve inrichting voor de Nieuwstraat. Ze vragen ook een meer gediversifieerd horeca-aanbod en meer zelfstandige handelszaken. Dat stemt precies overeen met de recente evolutie van de Kleerkopersstraat waarvan het succes in stijgende lijn gaat."

Een andere sterke stijger is de Brabantstraat, waar er op zes jaar tijd 24 procent meer mensen geteld werden, tot 25.000 passanten per dag. Daar is vooral de supranationale uitstraling een troef, meent Atrium. "De klanten zijn hier gehecht aan de multiculturele sfeer. De klanten vragen wel een diverser aanbod, naar meer verse voeding, horeca, parfumerie, artikelen voor kinderen enzovoort."

Zelfs de door werkzaamheden geteisterde Elsensesteenweg tekende een stijging met 12 procent op en ontvangt dagelijks 31.000 voorbijgangers. Ook de Gentsesteenweg (tot 25 procent meer), Flagey (+ 27 procent) en Karreveld (+ 72 procent) gaan erop vooruit.

Dansaertwijk trekt minder volk
Een opvallende daler is de Dansaertwijk, waar er aan alle telpunten minder voorbijgangers geteld worden, tot min 13 procent. Uitzondering is de Kartuizerstraat, die wel een flinke stijging kan optekenen.

De Kunstberg met vooral de Ravensteingalerij kent eveneens een sterke terugval. En ook Sint-Gillis slaagt er ondanks het hippe imago niet in om meer passanten aan te trekken.

Voor de barometer werden op verschillende punten de voetgangersstromen geteld, en werden er panelgesprekken met klanten van de verschillende handelswijken georganiseerd. De vergelijking zijn gebaseerd op gemiddelden: het gemiddelde van de laatste drie jaar wordt vergeleken met het gemiddelde van de drie jaren voordien. "Zo voorkomen we dat bijvoorbeeld werkzaamheden of andere tijdelijke invloeden de resultaten te veel vertekenen", zegt Atrium.

In alle winkelstraten samen telt Atrium dagelijks meer dan 1,5 miljoen passanten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie