Veiligheidsraad laat burgers toch naar hun tweede verblijf gaan

© Photonews
| Oostende.

Er is binnen de Nationale Veiligheidsraad "unanimiteit" over de onmiddellijke opheffing van het verbod op de tweedeverblijvers. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele. Volgens Jambon zou er vandaag/woensdag nog een ministerieel besluit, een aanpassing van de FAQ en een publicatie in het Staatsblad volgen. In het akkoord is sprake van een opheffing "met onmiddellijke ingang".

Er is de voorbije dagen en weken al veel inkt gevloeid over de tweedeverblijvers, maar de Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week om tweedeverblijvers ten vroegste vanaf 8 juni toe te laten. Die timing werd echter de voorbije dagen sterk onder druk gezet. Zo hebben honderden tweedeverblijvers hun krachten gebundeld in een juridische procedure tegen de staat. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon en minister van Toerisme Zuhal Demir vroegen om het verbod "zo snel mogelijk" op te heffen.

Volgens Jambon was er eerder deze week (op 18 mei) op een Overlegcomité tussen de verschillende regeringen al een akkoord over het opheffen van het verbod. Eigenaars van een tweede verblijf en langetermijnhuurders - mensen die voor minstens een jaar een woning of (sta)caravan huren - zouden dan opnieuw hun tweede verblijf mogen bezoeken. Volgens Jambon was daar woensdagochtend op een elektronische bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad ook "unanimiteit" over.

"Normaal zou daarover vandaag een ministerieel besluit moeten komen en ook een aanpassing van de Frequently Asked Questions (FAQ). Dat is tot op heden niet gebeurd. Dat is een beetje verwonderlijk, want er was unanimiteit," aldus Jambon. In het besluit waarover volgens Jambon een consensus is bereikt, is sprake van een opheffing van het verbod "met onmiddellijke ingang".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?