VGC krijgt 4,34 miljoen extra van Brussels Gewest

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De administratie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) aan de Jacqmainlaan.
Updated: 29-05-2020 - 20:13

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft vrijdag een begrotingswijziging goedgekeurd. Hierdoor kan de 4,34 miljoen extra dotatie van het Brussels gewest, in het kader van de coronacrisis, in de begroting opgenomen worden en worden ook de opgelegde besparingen vanuit de Vlaamse regering, voor een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro, doorgevoerd.

"De extra dotatie in de begroting verwerken, was essentieel om de groeiende noden op vlak van gezondheid en armoede te kunnen aanpakken. We moeten tot het uiterste gaan om de Brusselaars te ondersteunen in deze moeilijke periode," vertelt VGC-collegevoorzitster Elke Van den Brandt (Groen).

De VGC deed in het kader van de bestrijding van COVID-19 al verschillende inspanningen. Er werd onder meer beschermingsmateriaal aangekocht voor eerstelijnsdienstverlening en er werden spelpakketten verdeeld onder kwetsbare gezinnen. Dankzij de gewestelijke dotatie kan nu verder worden ingezet op de noden in het onderwijs, de cultuur- en de welzijnssector.

"We voorzien meer middelen voor de verdeling van laptops en internetverbindingen en voor de uitbreiding van de noodopvang op school en daarbuiten. Om de leerlingen en de scholen de komende maanden op weg te helpen, investeren we ook in een grotere zomerschool," aldus VGC-collegelid bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs Sven Gatz (Open Vld).

Bevoegd collegelid voor Cultuur, Jeugd en Sport Pascal Smet (one.brussels-sp.a) hoopt de Brusselaars alsnog een goedgevulde zomer te bezorgen: "Er zijn alternatieve zomerprogramma's, die aangepast zijn aan de gezondheidsmaatregelen. Kunstenaars en hun organisaties krijgen opnieuw meer ademruimte, door de extra covidpremies."

N-VA reageert met enig onbegrip. "Alle Brusselaars kennen de nood aan goede sportinfrastructuur", stelt Mathias Vanden Borre. "Maar dit College voorziet geen middelen voor het nieuwe COOVI-sportcomplex. In dit project, die een subsidie van ruim 1 miljoen euro krijgt van de Vlaamse Gemeenschap, is na meer dan tweeëneenhalf jaar nog altijd geen concrete stap vooruit gezet. Integendeel, het College schuift deze beslissing nodeloos voor zich uit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?