Voetgangerszone: Patatak komt, Brico draait

© KH/BRUZZ
| De nieuwe vestiging van Patatak in de Beursstraat.

Het handels- en horeca-aanbod in de voetgangerszone blijft in beweging. In de Beursstraat opende zonet een tweede vestiging van frietbar Patatak. En doehetzelfzaak Brico blijft, maar zal in de toekomst wellicht krimpen en toegankelijk zijn van uit de Hallenstraat.

De onmiddellijke omgeving van het Beursgebouw lijkt steeds meer horecazaken aan te trekken. Zo streken de voorbije jaren streken hamburgerrestaurant Manhattn’s, Umamido, Balls & Glory en Bobbi Bao (asia fusion) er al neer. Meestal gaat het daarbij om ‘premium fast food’, kwaliteitsgerechten die snel opgediend (en opgepeuzeld) worden in een trendy decor.

Met frietbar Patatak komt daar nu een nieuwe zaak in hetzelfde genre bij, die gespecialiseerd is in artisanale frieten. De zaak in de Beursstraat is pas de tweede vestiging na het filiaal op het Sint-Gillisvoorplein dat vorig jaar startte. Patatak biedt zowel frieten aan op basis van zelfgeschilde Bintje-aardappelen als een variante met zoete aardappelen (die we aan durven te raden).

Aantrekkingskracht

Twee huizen verder opende recent ook al Casco, op de hoek van de Beursstraat en de Kleerkopersstraat, op de plek waar vroeger de Danish Tavern zat.

Het nieuwe horeca-aanbod bewijst voor schepen van Handel Fabian Maingain (Défi) de aantrekkingskracht van de voetgangerszone op jonge horecaondernemers, zelfs in tijden van Covid. Dat zei hij tijdens een presentatie over de bijna afgewerkte voetgangerszone.

Tijdens die voorstelling bleek ook dat doehetzelfzaak Brico, die wat atypisch is binnen het handelsaanbod op de Anspachlaan, wel degelijk blijft. De winkel, die zich in een gebouw van de Stad bevindt, wordt in de toekomst toegankelijk uit de Hallenstraat (waar vandaag de achterkant van de zaak is, zonder klanteningang).

“Vroeger was dat niet mogelijk, omdat daar amper klanten langskwamen,” zegt de schepen. “Maar met de komst van het nieuwe administratieve centrum van de Stad (op de site van de vroegere Parking 58, red.) zal daar wel een voetgangersstroom zijn.”

“Er was al langer een debat over de wenselijkheid om zo’n zaak op die plek te hebben,” legde Maingain nog uit. “We hebben beslist dat dat wel degelijk het geval is, omdat het Brusselse centrum niet enkel van toeristen en mensen uit de rest van Brussel of België leeft. Er zijn ook steeds meer bewoners. Tijdens de Covidcrisis wordt trouwens duidelijk dat een centrum dat enkel op toeristen mikt zichzelf ook erg kwetsbaar maakt.”

De Brico zal wellicht ook verkleinen, want samen met de draaibeweging moet er handelsruimte vrijkomen op de Anspachlaan zelf. “We onderhandelen daar nog over,” aldus Maingain.

Brico Anspachlaan
De Brico op de Anspachlaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?