Simulatiebeeld heraanleg Beursplein en Auguste Ortsstraat

| Simulatiebeeld van de waterspiegel in de Ortsstraat.

Voetgangerszone moet af zijn voor Winterpret

Kris Hendrickx
© BRUZZ
23/09/2020

Het stadsbestuur wil de voetgangerszone helemaal afwerken voor Winterpret begint. Tegen eind november moet de waterpartij in de Ortsstraat klaar zijn en wordt ook nog bijkomend groen geplant op het Fontainas- en het de Brouckèreplein.

Dat bleek tijdens een voorstelling over de voetgangerszone door het stadsbestuur. De voetgangerszone is vandaag na jaren van werken – en daarvoor van procedures die die werken uitstelden - nagenoeg af. De grootste ontbrekende schakel bevindt zich in de Ortsstraat: een waterpartij die het uitzicht op het voor de rest lege Beursplein zal opsmukken.

Tegen 27 november, de datum waarop Winterpret zou moeten starten, moet de waterspiegel een feit zijn. Ook de ontbrekende aanplantingen op het Fontainasplein moeten tegen dan af zijn, zei Jan Schollaert, directeur openbare ruimten bij de Stad. Dat de bomen en planten er nog niet allemaal staan, heeft te maken met de tijd van het jaar: planten gebeurt best in de herfst.

Ook op het vandaag eerder kale de Brouckèreplein komen er bomen bij, op de enige plek waar dat kan: aan de zijde van de UGC-bioscoop. Onder de rest van het plein zit immers meteen het premetrostation.

Enkel de weersomstandigheden kunnen in principe nog roet in de planning gooien.

"De privésector investeert circa 800 miljoen euro rond de voetgangerszone."

Fabian Maingain (Défi)

Tijdens de voorstelling bleek nog dat de privésector rond de voetgangerszone circa 800 miljoen euro investeert. Dat zei schepen voor Handel Fabian Maingain (Défi). Dat gebeurt vooral in een handvol grote projecten. Zo is er The Dome, de reconversie van de oude Actirishoofdzetel op de hoek van de Anspachlaan en het Beursplein. In het complex komt onder meer een vestiging van delicatessen- en eetsupermarkt Eataly.

Ook de twee buitenproportionele torengebouwen vlakbij de Brouckère krijgen een grondige beurt. De vroegere Philipstoren wordt de Multi Tower, met vooral kantoorruimtes. Aan de overzijde van de straat wordt het Muntcentrum, dat ook op het Muntplein uitkijkt, kantoren, woningen en een hotel. En aan het Brouckèreplein zelf ontstaat ten slotte Brouk’r. De kantoren van Allianz ruimen er baan voor vooral woningen, een hotel en in mindere mate kantoren.

Volgens Maingain verzekerden de betrokken privéspelers de Stad al dat de investeringen ook in tijden van covidcrisis behouden blijven. De schepen noemt de bereikbaarheid van de voetgangerszone en de nieuwe inrichting grote troeven voor investeerders.

De overheid van haar kant legde 31 miljoen euro op tafel voor de realisatie van de zone. Zes daarvan waren voor rekening van de Stad, 20 werden betaald door het federale Brusselfonds Beliris en 5 door het Gewest, vooral voor infrastructuur die aan de MIVB gelinkt is, zoals de premetrostations.

De Brouckèreplein autovrij centraler lanen voetgangerszone

| Simulatiebeeld van extra groen op het de Brouckèreplein.

fontainasplein centrale lanen voetgangerszone

| Simulatiebeeld van het Fontainasplein na de heraanleg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw, voetgangerszone, Fabian Maingain

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni