| Eataly in New York: de helft van de oppervlakte is er restaurant, de andere helft winkelruimte.

Bevestigd: Eataly komt naar Beursplein

Kris Hendrickx
© BRUZZ
14/06/2018

Het voormalige Actirisgebouw aan het Beursplein is verkocht voor 25 miljoen euro. Over twee verdiepingen komt er een Eataly, een Italiaanse delicatessensupermarkt en eetruimte. De hogere etages zijn voor woningen. De dakkoepel met stadszicht wordt toegankelijk voor het publiek.

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) kiest voor het project van vastgoedontwikkelaars VDD en Vervoordt (geen link met de minister-president) met het Gentse bureau Coussée en Goris, verneemt onze redactie uit goede bron. De Brusselse regering gaf deze voormiddag haar groen licht aan de gewestorganisatie.

Het project werd door de raad van bestuur van MSI gekozen uit drie laureaten van een architectuurwedstrijd.

Het project in kwestie luistert naar de naam The Dome en brengt een grote Italiaanse supermarkt en eetruimte naar het gelijkvloers en de eerste verdieping. Eataly is een concept dat vandaag vooral aanwezig is in Italië, de VS en een handvol wereldsteden. De vestiging in Brussel zou circa 2.500 vierkante meter groot worden.

De ontwikkelaar omschrijft Eataly als volgt: "het culinaire walhalla voor liefhebbers van Italiaanse voeding. Het is een combinatie van foodcourt met restaurants, cafés, een versmarkt en een opleidingscentrum."

Woningen en coworking

De hogere verdiepingen van het gebouw, dat in totaal ruim 19.000 vierkante meter vloeroppervlakte telt, zijn vooral voorbehouden voor woningen. Die zullen gebouwd worden rond een hoge binnenkoer. Boven de winkels komen er ook coworkingruimtes.

De Delhaizevestiging die vandaag in het complex zit zou niet verdwijnen, maar wel een gedaanteverwisseling ondergaan. De winkel verhuist naar de kelderverdieping en behoudt een niet nader gespecifieerd 'nieuwe stedelijk concept' op het gelijkvloers.

Opgeknapte gevel

De gevel van het Actirisgebouw, die vandaag nogal mismeesterd is, zal ook een volledig nieuwe look krijgen.

De kenmerkende dakkoepel van het gebouw, die zijn naam ook geeft aan het project, zal toegankelijk worden voor het publiek, dat er van het stadszicht zal kunnen genieten.

Een deeltje van het huidige pand wordt overigens afgebroken, aan de Kiekenmarkt. Het gaat volgens de ontwikkelaar om het minst waardevolle deel van het pand.

Bouwvergunning tegen 2020

In het project worden overigens geen nieuwe parkeerplaatsen gepland, op vijf plekken voor elektrische wagens na. MSI wijst op de goede aansluiting op het openbaar vervoer. Vlakbij komen er onder de opvolger van Parking 58 trouwens ruim 800 plekken. Dat zijn er circa 250 meer dan voorheen.

De bouwvergunning wordt verwacht tegen 2020. In afwachting van de werken zal de ontwikkelaar samenwerken met Entrakt, een vereniging gespecialiseerd in tijdelijk gebruik van leegstaande ruimten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Shop , Actirisgebouw , Eataly , voetgangerszone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni