Italiaanse supermarkt mogelijk naar Beursplein

© Eataly
| Eataly, Italiaanse specialiteiten én restaurant

Er komt mogelijk een supermarkt met Italiaanse specialiteiten en restauratie op de Anspachlaan aan de Beurs. Eataly zou het gelijkvloers en de eerste verdieping innemen van de voormalige Actiris hoofdzetel. De regering moet wel nog groen licht geven.

De krant Le Soir schrijft dat er een beslissing is over de invulling van de vroegere Actiris hoofdzetel op de Anspachlaan, ter hoogte van de Beurs. Het gebouw van 17.500 vierkante meter zou een supermarkt met Italiaanse specialiteiten krijgen op de benedenverdiepingen en woningen erboven.

Volgens de krant haalt het project van immobiliënontwikkelaar Dick Vervoordt het daarmee van twee kandidaten die overbleven op een shortlist van vijf.

Navraag leert dat er nog geen definitieve beslissing gevallen is. “Er is een aanbeveling van de raad van bestuur aan de regering”, legt de woordvoerder van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting uit aan onze redactie. “Maar de regering heeft nog niet beslist.” Of de raad van bestuur het project van Dick Vervoordt op één zet kan de woordvoerder niet bevestigen.

Eataly is een concept dat een Italiaanse kwaliteitssupermarkt mengt met restauratie. Als het project groen licht krijgt van de regering, zal het ruim 2.500 vierkante meter innemen op het gelijkvloers en de eerste verdieping (Lees verder onder de afbeelding).

Eataly restaurant
© Eataly
| Eataly in New York. De helft van de oppervlakte bij Eataly is restaurantruimte.

De keten is vandaag vooral actief in Italië, de VS en een handvol andere wereldsteden. “Eataly gaat steeds op zoek naar emblematische panden”, klinkt het bij de ontwikkelaar. In New York is dat bijvoorbeeld het Flatiron gebouw, ’s werelds eerste wolkenkrabber.

Ongeveer de helft van de oppervlakte zal winkelruimte zijn, de andere helft wordt voorbehouden voor eetgelegenheden.

De Delhaize zou niet verdwijnen, maar wel vernieuwd worden, zegt een woordvoerder van ontwikkelaar Vervoordt aan onze redactie. Boven de handelsruimtes plant Vervoordt onder meer coworking ruimtes en daarboven woningen. Het huidige gebouw wordt hoe dan ook zwaar gerenoveerd en krijgt ook aan de buitenzijde een nieuwe look.

Het concurrerende project van Cohabs en Revive zette meer in op vermenging van functies en cohousing en wou vooral Brusselse kleinschalige initiatieven naar de voetgangerszone brengen.

Opinie kristian borret brussels bouwmeester BRUZZ ACTUA 1583

Bouwmeester Kristiaan Borret zegt dat hij erg tevreden is over de kwaliteit van de laatste drie voorstellen die werden weerhouden voor het Actirisgebouw, dat eigendom is van het Gewest. “Als bouwmeester stemt me dat blij want ik denk dat we inmiddels in Brussel zover zijn dat er geen missers meer tussen zitten in een wedstrijd.”

Tegelijk betreurt Borret dat er opnieuw lekken zijn over het verloop van een wedstrijd die de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting organiseert.

“Het zou goed zijn dat er in Brussel meer professionalisme groeit in dergelijke wedstrijden. Aan de andere kant kunnen opdrachtgevers en de regering sneller en transparanter handelen, en zelf meer open communicatie voeren. Toestanden zoals nu zijn niet efficiënt en kweken alleen maar meer achterdocht."

Actirisgebouw
© Google Earth
| Het Actirisgebouw zou voor 20 miljoen euro verkocht worden.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?