Muntcentrum hertekend door Belgische en Noorse architecten

Het Noorse architectenbureau Snøhetta en het Belgische architectenbureau Binst zijn door een jury gekozen om samen het Muntcentrum in hartje Brussel te hertekenen en om te bouwen tot een gemengd woon-, kantoor- en hotelcomplex. Tegen 2024 moet het gerenoveerde Muntcentrum af zijn.

Investeringsfirma Whitewood kocht de kolos in het hartje van de stad Brussel, gelegen tussen het Muntplein en de voetgangerszone, in januari 2019 van eigenaars bpost en Brussel-stad. In september 2019 schreven Whitewood, Immobel, DW Partner en de Brusselse bouwmeester een internationale architectuurwedstrijd uit.

Momenteel huist het administratief centrum van de stad Brussel nog in het gebouw boven winkelcentrum The Mint. De jury selecteerde na een eerste ronde vijf architectuurteams uit meer dan 50 inzendingen. Het winnende ontwerp was uiteindelijk dat van de architecten van het Noorse Snøhetta en het Belgische Binst.

Zij onderscheiden zich volgens de jury door respect voor de architecturale waarde van het bestaande gebouw en de integratie in de stedelijke context. In de uitvoering worden ze nog bijgestaan door de Brusselse architectenbureaus DDS en ADE. De opdracht van de architectuurwedstrijd was om het 62.000 vierkante meter grote gebouw een architecturale invulling te geven die aansluit bij de centrale ligging van het Muntcentrum door het te laten communiceren met zijn directe omgeving. Na transformatie zal het gebouw een gemengd woon-, kantoor- en hotelcomplex zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?