Groot bouwproject De Brouckère: kantoren worden woningen en hotel

Tim Gatzios
© BRUZZ
23/01/2020

Het bouwblok tussen het De Brouckèreplein en de Lakensestraat staat voor een grondige transformatie. Er is een vergunning aangevraagd om het oude kantoorgebouw van Allianz te vervangen door ruim 180 woningen, een hotel en studentenkoten. De historische gevels aan het De Brouckèreplein blijven en worden gerenoveerd.

Het project van ontwikkelaars Immobel en BPI, dat 'Brouck'R' gedoopt werd, slaat op het hele gebied tussen het De Brouckèreplein, de Lakensestraat, Augustijnenstraat en Zwaluwenstraat. Enkel bioscoop UGC hoort er niet bij en blijft tijdens de werken dan ook gewoon open. Het gaat vooral om verouderde kantoorgebouwen van verzekeraar Allianz en om een aantal historische panden aan het De Brouckèreplein.

Doordat de verzekeraar zijn activiteiten verhuist naar de Noordwijk komt er een enorme oppervlakte vrij midden in het stadscentrum. De ontwikkelaars hebben er grootse plannen mee en investeren 140 miljoen euro. Het kantoorgebouw wordt afgebroken en vervangen door een gemengd project, de gevels langs het De Brouckèreplein worden gerenoveerd.

Levendige straten

In het nieuwe gebouw komen vooral woningen en studentenkoten (respectievelijk 183 en 129). Op het gelijkvloers komen winkelruimtes. Dat moet helpen om de Lakensestraat, Zwaluwenstraat en Augustijnenstraat wat levendiger te maken. De erg gesloten kantoorgevel geeft vandaag een doodse indruk.

Er zou ook een hotel komen in de gebouwen die grenzen aan het De Brouckèreplein, goed voor 145 kamers. Daarvoor komt er een bouwlaag die boven de huidige geval zal uitkomen. Tot slot blijft er ook in de toekomst kantoorruimte, al is dat wel een pak minder dan vandaag. De kantoren van Allianz hebben een vloeroppervlakte van 40.000 vierkante meter, het equivalent van een kleine kantoortoren. Daarvan blijft nog 8.000 vierkante meter kantoor over.

Centraal in het bouwblok komt een binnentuin met groene gevels, in de gevels komen doorkijkjes naar die groene ruimte. Vandaag is de hele binnenkant nog volgebouwd.

de brouckere allianz brouck'r

| Het gaat om het bouwblok centraal op de luchtfoto, UGC niet inbegrepen

Deense architect

Het bouwproject doet zo erg denken aan Chambon, het oude hoofdkantoor van de bank ASLK aan de Wolvengracht. Ook daar bouwde Immobel een gemengd project met woningen, koten en kantoren. Onlangs opende er de voedselmarkt Wolf.

Het Brusselse bureau A2RC, één van de architecten van het Chambon-complex, tekende ook de plannen voor Brouck'R. Dat gebeurde samen met het Deense bureau Henning Larsen, onder meer bekend van de opera in Kopenhagen. Volgens dat bureau is het ontwerp gebaseerd op de eigenheid van Brussel en de levendigheid van het De Brouckèreplein.

2024

De eerste ontmantelingswerken zouden eind 2020 beginnen. In 2024 zou het complex af moeten zijn. Vandaag donderdag is het openbaar onderzoek over het project begonnen. Tot 6 februari kunnen burgers de plannen inkijken en opmerkingen achterlaten. Vervolgens start het overlegproces om een bouwvergunning af te leveren.

Het Brouck'R-project is niet het enige grootschalige vastgoedproject rond het De Brouckèreplein. Ook de oude Philipstoren krijgt een make-over, net als het Muntcentrum. De omgeving van het plein zal er over een aantal jaar dus erg anders uitzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Allianz , Immobel , De Brouckèreplein , BPI , vastgoed , Lakensestraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni