Nieuwe kantoortorens voor Noordwijk

© Assar architects

De Brusselse Noordwijk moet in 2020 minstens twee torens meer tellen dan vandaag. Dan moet het Möbius-project namelijk klaar zijn, een nieuw kantorencomplex met afgeronde torens. Een van de twee torens wordt voor verzekeraar Allianz, zij verlaten hun kantoren aan het De Brouckèreplein. Ook die krijgen daarna een grote make-over.

Möbius moet, geheel volgens de tijdsgeest, modern en ecologisch worden, het gaat dus ook om een passiefgebouw. De torens worden niet even hoog: de ene toren krijgt 18 verdiepingen, de andere zal er 24 tellen. Daarmee wordt de hoogste toren zo'n 90 meter hoog.

De torens komen waar nu de uitgeklede TBR-toren staat. Die toren uit de jaren 70 moest eigenlijk vervangen worden door de zogeheten 'Tetristoren' of Brussels Tower. Dat project ligt nu dus in de vuilbak. "Voor de Tetristoren gingen we het oude gebouw op de site hergebruiken, met een nieuw stuk erbij gebouwd," zegt Nicolas Billen van projectontwikkelaar Immobel. De TBR-toren werd inderdaad uitgekleed en staat sinds 2012 naakt te wezen in de Noordwijk. Het project van architecten Jaspers-Eyers kwam maar niet van de grond.

"De TBR-toren is een oud gebouw en dat zorgde voor moeilijkheden. De plafonds waren te laag om er iets echt modern van te kunnen maken. En dus hebben we uiteindelijk toch besloten het gebouw te slopen en er iets volledig nieuw te bouwen." Dat nieuwe project kreeg meteen ook een nieuwe naam (Möbius) en architect (Assar). "We hebben de bouwvergunning al aangevraagd in maart van dit jaar, we hopen die in juni 2017 te hebben. En dan kunnen we gaan bouwen," voegt Billen nog toe.

Lees verder onder de afbeelding

© Jaspers - Eyers & Partners

Geen extra jobs
Een van de torens wordt dus voor verzekeraar Allianz, ze kopen die toren ook echt. "Al het personeel van Allianz Benelux dat nu aan het De Brouckèreplein zit verhuist naar de nieuwe zetel," klinkt het bij Paul Möller, de chef communicatie van de verzekeraar. "En we kijken ook of andere onderdelen mee kunnen verhuizen, maar dat moeten zij natuurlijk zelf beslissen." Activiteiten van Allianz die buiten Brussel zitten verhuizen niet mee, er komen dus geen arbeidsplaatsen bij.

Die verhuis moet eind 2019 of begin 2020 gebeuren, afhankelijk van hoe snel het bouwen vlot. "Maar we zijn er nu al druk mee bezig, we kijken hoe het gebouw ingedeeld moet worden, wat het personeel wil." Na de verhuis van Allianz worden ontwikkelaars Immobel en BPI eigenaar van het gebouw aan De Brouckère. "Het is inderdaad een soort van ruil tussen Allianz en Immobel, vrij complex allemaal," bevestigt Nicolas Billen.

De Brouckère: meer woningen
Wat er met de gebouwen in het centrum zal gebeuren ligt nog niet vast. Een aantal jaar geleden was er al een ontwerp van het architectenbureau A2RC, daar is ook al een vergunning voor. "Maar we moeten nog bekijken of we daarmee doorgaan en wat we eventueel veranderen. Er komen sowieso wel meer woningen." Hoe dat project er uitzag zie je hieronder.

Er staan overigens nog torens op de planning in de Noordwijk. Zo verschijnt binnen een aantal jaar ook de Silver Tower, eerder deze week kondigden we ook het Quatuor-project aan.

Allianz De Brouckere A2RC
© A2RC

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?