© Jaspers - Eyers & Partners
In de Brusselse Noordwijk wordt de TBR-toren uit de jaren 1970 nu toch gerenoveerd en uitgebreid, zij het in de breedte. Dat vernam brusselnieuws.be. Het dossier sleepte jarenlang aan, onder meer door buurtprotest. De nieuwe toren krijgt de naam Brussels Tower mee.

Met een leegstand van meer dan 1,2 miljoen vierkante meter ligt de Brusselse kantoormarkt nog altijd op apegapen. Toch beweegt er wat in de Noordwijk. Sinds enkele maanden ontdoet de oude TBR-toren zich van zijn bekleding. Het is de voorbode van een grondige renovatie/uitbreiding.

Brussels Tower
"De afbraakwerken duren nog tot het einde van dit jaar", zegt de projectverantwoordelijke bij promotor Immobel aan brusselnieuws.be. "Begin 2013 begint als alles goed gaat de nieuwbouw." De vernieuwde toren, waar men de letter Z en/of vormen uit het videospel Tetris in kan zien, zal Brussels Tower heten en is ontworpen door het bureau Jaspers-Eyers.

Bij Immobel beseft men dat Brussel niet zit te wachten op extra kantoren, maar de promotor verkiest bouwen in onzekere tijden boven een nieuwe jarenlange stilstand.

"Als we voor april niet waren begonnen met de werken, verviel onze bouwvergunning", klinkt het. "En er is geen garantie dat er dan op korte termijn een nieuwe bouwvergunning mogelijk is. Een ombouw tot woningen is ook niet evident want dan is een aanpassing van het bestemmingsplan nodig en die procedure duurt ook jaren."

Volgens Immobel toonden verschillende "grote spelers" wel al interesse om de toren te huren.

Manhattanplan
De toren, destijds gebouwd op een hoge sokkel volgens het megalomane Manhattanplan van Paul Vanden Boeynants, blijft even hoog (23 verdiepingen, 84 meter), maar wordt wel een stuk breder. De vloeroppervlakte gaat op die manier flink de hoogte in, tot 60.000 vierkante meter. Dat kan door de bestaande sokkel helemaal vol te bouwen. Om het massieve karakter te doorbreken komt er wel een uitsparing, zeg maar een kijkgat, in de toren.

In 2006 al kreeg een oudere versie van het project geen vergunning. De promotoren wilden de bestaande toren toen uitbreiden in de hoogte tot zeker 40 verdiepingen, goed voor in totaal 80.000 vierkante meter. De Stad Brussel wees het plan echter af na protest van buurtbewoners die vreesden in de schaduw van de toren terecht te komen. In april 2009 werd de vergunning afgeleverd voor het project dat nu wordt uitgevoerd.

De TBR-toren werd in de jaren 1970 opgetrokken langs de Albert II-laan, tussen de WTC-torens en de recentere Zenith (die jaren leegstond en nu pas met mondjesmaat huurders vindt), en ligt recht tegenover het Ellipse-gebouw. De RTT, de voorganger van Belgacom, hield jarenlang kantoor in de TBR-toren. Die werd daarom ook wel RTT-toren genoemd.

Brussel kampt met een aanzienlijke leegstand van kantoorgebouwen. Naar schatting 10 procent van de kantooroppervlakte, goed voor zo'n 1,2 miljoen vierkante meter, staat leeg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni