De borden die de perimeter van het alcoholverbod afbakenen.

Alcoholverbod in voetgangerszone verlengd tot eind 2020

TDN
© BRUZZ
29/06/2020

Het alcoholverbod in de voetgangerszone van Brussel-Stad wordt met zes maanden verlengd. Het gaat nog steeds om een testfase. Het verbod was sinds februari van kracht, maar kon door de coronacrisis niet voldoende geëvalueerd worden.

De consumptie van alcoholische dranken op openbare plaatsen is sinds februari verboden rond de Beurs tussen middernacht en 6 uur 's ochtends. De perimeter loopt van het Fontainasplein tot aan het De Brouckèreplein en omvat zo de volledige Anspachlaan. De zijstraten van de Anspachlaan en de parallelle Kleerkopersstraat en de Zuidstraat behoren net zoals het Muntplein ook tot de perimeter.

Het alcoholverbod komt er na een groot aantal klachten rond geluidsoverlast, onreinheid en inbreuken op de openbare veiligheid zoals vandalisme en diefstallen. Deze feiten werden veelal toegeschreven aan dronken mensen die zich in de voetgangerszone bevinden. Wie betrapt wordt, zal zijn alcoholische dranken moeten afgeven en wordt bestraft met een boete van 350 euro.

Nieuwe test

Brussel-Stad wilde tussen februari en juli het alcoholverbod testen. Nadien zou een evaluatie volgen. Maar door de coronacrisis kende die testfase niet het gewenste verloop. Cafés en nachtwinkels waren lange tijd gesloten, samenscholingen verboden. Door de coronamaatregelen was het sowieso een pak rustiger in het stadscentrum. En de boetes die werden uitgeschreven, kaderden meestal in het bestrijden van de pandemie.

Nu het normale leven stilaan op gang komt, acht het schepencollege van Brussel-Stad het opportuun om het alcoholverbod opnieuw te testen. De gemeenteraad heeft maandagavond het licht op groen gezet voor een nieuwe testfase van zes maanden. Als er geen tweede besmettingsgolf is geweest, volgt nadien een evaluatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, alcoholverbod voetgangerszone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni