Burgemeester Cumps vaardigt alcoholverbod uit in Anderlechtse wijken

KVDP
© BRUZZ
29/06/2020

De consumptie van alcohol in het openbaar zal deze zomer verboden zijn in drie Anderlechtse zones. Dat meldt burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps. Het verbod geldt van 1 juli tot en met 30 september.

Volgens Cumps kreeg de politie de voorbije maanden veel klachten over overlast veroorzaakt door alcoholgebruik. Op basis van die klachten komt er een alcoholverbod in drie zones in de gemeente: in het centrum rond onder meer de Wayezstraat, het Dapperheidsplein en het Astridpark, in de wijk Kuregem en aan het Rad-Bizet (zie kaart).

Met het alcoholverbod wil burgemeester van Fabrice Cumps (PS) de overlast tegengaan. "Met dit besluit willen we inspelen op de vraag van buurtbewoners wiens levenskwaliteit te vaak lijdt onder het gedrag van personen die een glaasje te veel op hebben", aldus Cumps. "Door onze lokale politie dit juridisch instrument te bieden, geven we de bevolking de kans om in alle rust samen te leven en van de zomer in hun buurt te genieten."

Gasboete

Het alcoholverbod gaat in op 1 juli en geldt tot 30 september. Wie betrapt wordt, krijgt een gasboete van 50 euro. Het verbod is niet van toepassing op de consumptie op terrassen van cafés, restaurants en andere horecagelegenheden. Wel zal het alcoholverbod dag en nacht gelden, in tegenstelling tot het alcoholverbod in de voetgangerszone in de Stad Brussel. Daar is de consumptie van alcohol verboden van middernacht tot 6 uur 's ochtends.

Voorlopig is Anderlecht de enige gemeente in de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) waar een alcoholverbod komt. "Bij ons ligt dit niet op tafel", zegt de woordvoerster van burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo). Ook in Sint-Gillis komt er voorlopig geen alcoholverbod. "Er zijn een aantal wijken met gelijkaardige problemen", klinkt het op het kabinet van burgemeester Charles Picqué. "Zulke maatregelen kunnen bestudeerd worden, maar de problemen zijn hier niet even erg als in Anderlecht."

De consumptie van alcohol in het openbaar zal deze zomer verboden zijn in drie Anderlechtse zones.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, alcoholverbod

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni