Nog geen enkele boete geïnd voor alcoholverbod in Brusselse voetgangerszone

© Kevin Van den Panhuyzen / BRUZZ
| Sinds het alcoholverbod in de Brusselse voetgangerszone op 1 februari in werking trad, werd er nog geen enkele boete geïnd.

Sinds het alcoholverbod in de Brusselse voetgangerszone op 1 februari in werking trad, werd er nog geen enkele boete geïnd, ondanks het feit dat er wel al 706 processen-verbaal werden opgesteld in de afgelopen vijf maanden. Dat blijkt uit cijfers die Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) heeft opgevraagd.

Het verbod voor het openbaar nuttigen van alcohol geldt sinds 1 februari tussen middernacht en 6 uur 's morgens. In eerste instantie ging het om een test van zes maanden, maar die is nu, mede door de coronapandemie, verlengd tot 31 januari.

In de eerste vijf maanden stelde de lokale patrouilles van de Brusselse politie meer dan 700 pv's op voor inbreuken tegen het alcoholverbod, maar van de 328 opgelegde boetes blijkt nu nog geen enkele geïnd.

"144 pv's werden daarbij zonder gevolg afgesloten, omdat de overtreders in het buitenland wonen, wegens afvoering uit de bevolkingsregisters of omdat de overtreders dakloos zijn. Zo wordt het natuurlijk moeilijk om een consistent beleid te kunnen voeren en deze problematiek duidelijk en stevig te kunnen aanpakken", stelt Debaets.

De maatregel wordt zo een maat voor niets, vreest het oppositielid van CD&V. Debaets waarschuwt bovendien dat hebt probleem zich ook verder dan de voetgangerszone verspreidt, naar bijvoorbeeld de Varkensmarkt. Ook zou de burgemeester volgens haar eens moeten kijken naar een verbod voor overdag, naar voorbeeld van de gemeente Anderlecht.

"De maatregel is net ingevoerd voor de lockdown," reageert de woordvoerster van burgemeester Philippe Close (PS). De boetes zullen nog wel worden geïnd, verzekert ze. "'Er zit wat vertraging op vanwege corona, maar inmiddels zijn alle brieven verstuurd." De afgelopen periode maakten deel uit van een testfase, benadrukt ze tot slot. "We hebben het alcoholverbod met zes maanden verlengd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?