Vrouwen sneller aan de macht in Nationale Bank

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) heeft een wetsvoorstel klaar, dat hij nog deze legislatuur wil goedgekeurd krijgen.

Tegen 2020, en dus niet tegen 2023 - zoals zijn voorganger voorstelde - moet de top van de Nationale Bank voor één derde uit vrouwen bestaan. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) heeft een wetsvoorstel klaar, dat hij nog deze legislatuur wil goedgekeurd krijgen.

Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Na de heisa over de aanstelling van CD&V-politicus Steven Vanackere als directeur bij de Nationale Bank, waarmee ook de laatste vrouw zou verdwijnen uit het directiecomité, kwam toenmalig financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) met een uitgebreid plan om de bankentop te vervrouwelijken, af te slanken en te moderniseren. Maar toen struikelde de regering.

Zijn opvolger Alexander De Croo (Open Vld) wil nog werk maken van het plan, in afgeslankte vorm. Net als Van Overtveldt wil De Croo het tienkoppige College van Censoren afschaffen, een aanzienlijke besparing. Hun controlerende taken zullen worden overgenomen door de Regentenraad, dat wel vier extra leden krijgt.

Beiden wilden ook dat de Regentenraad (tien regenten, onder wie één vrouw; en zes directeurs, allen mannen) voor minstens één derde uit vrouwen zou bestaan, zoals dat ook geldt in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Maar hun timing verschilt dus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?