Weinig concrete toegevingen aan Brusselse foorkramers

© JP/BRUZZ
| Met ongeveer driehonderd kermiswagens verzamelden de foorkramers vorige week vrijdag op parking C aan de Heizel.

Vertegenwoordigers van de Brusselse foorkramers zijn deze namiddag ontvangen door het kabinet van federaal minister van zelfstandigen Denis Ducarme (MR). Dat heeft weinig concrete steun opgeleverd, aldus Patrick De Corte, voorzitter van het Brussels comité van de foorkramers.

Na het protest van vorige vrijdag van duizend foorkramers uit het hele land in Brussel tegen de last minute beslissing om de Brusselse Zuidfoor vanwege de verstrengde coronamaatregelen toch niet te laten doorgaan, werd beslist een werkgroep op te richten om de specifieke problemen van de sector onder de aandacht te brengen. Deze namiddag vond een eerste ontmoeting plaats met het kabinet van minister Ducarme.

Vertegenwoordigers van de foorkramers uit het hele land gaven daar aan dat hoewel de kermis niet kan doorgaan, de foorkramers wel zware kosten moeten blijven betalen. “De brandverzekering kan voor bepaalde attracties oplopen tot 15.000 euro per jaar”, verduidelijkt Patrick De Corte, voorzitter van het Brussels comité. “Foorkramers die een nieuwe attractie hebben aangekocht, moeten hun lening aan de bank ook blijven afbetalen. Dat kan van 200.000 euro voor een frietkraam oplopen tot meerdere miljoenen voor een echt grote attractie. We willen dat de looptijd van de leningen wordt uitgesteld zonder interest. Zonder financiële inkomsten kunnen we die niet betalen.”

Discriminatie

De ontmoeting levert evenwel weinig concrete toegevingen op. “We kunnen wel tot eind december overbruggingsrecht voor zelfstandigen krijgen tussen 1200 en 1500 euro. Dat is goed, maar dat is niet genoeg om al die zware, lopende kosten te dekken”, aldus Decorte nog.

Volgens Decorte voelen foorkramers zich gediscrimineerd ten op zichte van andere sectoren door de regel van maximum 200 personen. “Attractieparken kunnen wel openblijven en daar lopen zeker duizend mensen rond. We willen eigenlijk geen hulp, we willen mogen werken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?