Het verkeer door de Canadese hoofdstad Ottawa is al een kleine week geblokkeerd door vrachtwagenchauffeurs.

Vrachtwagenchauffeurs plannen protestrit naar Brussel

JP
© BRUZZ
02/02/2022

Vrachtwagenchauffeurs en automobilisten uit heel Europa plannen een 'Freedom Convoy' in navolging van gelijkaardige Canadese acties die het coronabeleid van de regering bekritiseren. Er circuleren berichten over een tocht naar Brussel op 14 februari. De politie volgt de situatie op.

Sinds 29 januari blokkeren duizenden mensen en honderden vrachtwagens het stadscentrum van de Canadese hoofdstad, waar het federale parlement is gevestigd. De vrachtwagenchauffeurs willen dat er een einde komt aan de verplichte inenting voor het oversteken van de grens met de Verenigde Staten.

Een aantal Canadese burgers heeft zich bij de zaak van de vrachtwagenchauffeurs aangesloten, waardoor de manifestatie is veranderd in een strijd tegen de gezondheidsmaatregelen die in Canada zijn genomen.

Vrijheidskonvooi trekt naar Brussel

Het 'vrijheidskonvooi' inspireert ook Europese tegenstanders van het vaccinatie- en coronabeleid. Dat schrijft BX1 en valt ook te zien op de app Telegram, waar in een week tijd 40.000 mensen zich hebben verzameld onder de naam 'World Freedom Convoy'.

De gespreksonderwerpen van de demonstranten zijn zeer uiteenlopend. In het Telegram-kanaal komen onder andere posts voorbij over het recht op vrije meningsuiting en het recht om eigen gezondheidskeuzes te maken. Er zijn verschillende subkanalen aangemaakt voor vrachtwagenchauffeurs uit andere Europese landen die acties willen organiseren.

Op 7 februari wordt een nationale actie gepland waarbij vrachtwagenchauffeurs naar hun respectievelijke hoofdstad willen rijden. Op 14 februari gaat het om een Europese tocht die als einddoel Brussel heeft. Het is niet duidelijk hoeveel chauffeurs ook echt de weg op zullen gaan. De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene heeft in ieder geval geen aanvraag voor een manifestatie ontvangen, maar volgt de situatie op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni