Werk bij Swissport Cargo wordt hervat

© PhotoNews
Updated: 29-05-2019 - 17:22

Het werk wordt hervat bij Swissport Cargo, een van de afhandelaars van vrachtvliegtuigen op Brussels Airport. De directie is op al onze vragen ingegaan, klinkt het bij de vakbonden.

Aanleiding voor de werkonderbreking, die dinsdag rond 16.00 uur startte, is dat het bedrijf geen maatregelen neemt voor de gezondheid van de werknemers, aldus de vakbonden. Bij renovatiewerken is asbest aangetroffen en het bedrijf zou niet de nodige maatregelen nemen.

Dinsdagavond bleek al dat ook de nachtploeg niet zou werken. "En ook de ochtendploeg heeft het werk niet aangevat", zegt Hans Elsen van vakbond ACV Puls. Zowat 90 procent van de mensen die tussen 4 en 6 uur moesten starten, ging niet aan de slag.

Woensdag vond ook overleg plaats tussen de vakbondslui, de directie van Swissport en luchthavenuitbater Brussels Airport Company. Daar werd een akkoord bereikt, zegt Fouad Bougrine van de liberale vakbond. "De namiddagploeg gaat terug aan het werk", stelt hij namens het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Extra onderzoek

"Wat we hebben gevraagd, hebben we ook gekregen", aldus nog Bougrine. Zo komt er een extra onderzoek naar het asbest. De bonden hadden ook problemen aangekaart met onder meer douches en wc's. Daarvoor wordt in een nieuwe tijdelijke ruimte voorzien.

Brussels Airport werd bij het overleg betrokken, omdat de luchthavenuitbater en Swissport volgens de bonden de verantwoordelijkheid naar elkaar doorschoven. "De luchthavenuitbater neemt zijn verantwoordelijkheid. Er wordt een onafhankelijk expert aangesteld, extra overleg ingepland en in bescherming voorzien. Het personeel hervat het werk", tweette vakbondsman Hans Elsen (ACV Puls) woensdagnamiddag over het akkoord.

Swissport zelf had dinsdag al erkend dat er asbest was aangetroffen. "Maar toen dat werd ontdekt, zijn de werken stilgelegd en werden alle maatregelen genomen om het asbest op een correcte manier te verwijderen", klonk het. "Er is ook geen asbest gevonden op de werkvloer."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?