Bij het depot van AB Inbev in Anderlecht werken zo'n 40 arbeiders. Daarmee is het filiaal aan de Industrielaan het grootste van het land.

Werknemers blokkeren depot AB Inbev in Anderlecht

TDN
© BRUZZ
08/03/2018
Updated: 08/03/2018 17.06u

Werknemers van AB InBev blokkeren sinds donderdagmorgen de depots in het hele land. Zo ook in Anderlecht, waar het grootste Belgische filiaal gelegen is. Volgens de vakbonden kan de bevoorrading van cafés en restaurants in het gedrang komen als de blokkade ook morgen aanhoudt.

Woensdagavond sprongen de gesprekken tussen de vakbonden en de directie van AB Inbev af op een financiële kwestie. De bierproducent wil herstructureren bij de depots. Het filiaal in Hasselt moet verplaatst worden naar een andere locatie ongeveer een kilometer verderop.

De vakbonden vragen daarom een verhuispremie. "Ook wil AB Inbev het laden en lossen in dat nieuwe depot uitbesteden aan een andere organisatie. Wij vinden dat dat intern moet kunnen", zegt Kris Croonenborghs van de socialistische ABVV aan BRUZZ.

Vier werknemers moeten vanuit Hasselt overgeplaatst worden naar Leuven. Ook daar willen de vakbonden compensaties voor. Omdat AB Inbev ook in andere depots van plan is te herstructureren, wilden de vakbonden een kader-CAO afsluiten die ook bij andere reorganisaties van kracht is.

'Kan nog week duren'

"We zaten al voor de elfde keer in een jaar tijd rond de tafel, maar woensdagavond bleek dat de gesprekken muurvast zitten. De onderhandelingen zijn afgesprongen op de financiële kant. AB Inbev wil niet toegeven aan verhuis- en motivatiepremies en andere vergoedingen", aldus Croonenborghs.

Volgens de vakbondsman blijven de depots geblokkeerd zolang er geen overeenkomst uit de bus komt. "Liefst is het probleem morgen al opgelost, maar het kan ook nog een week duren."

Croonenborghs benadrukt dat het geen staking betreft. "Iedereen kan gewoon gaan werken, maar zal bij het uitrijden geconfronteerd worden met blokkades."

bier_thumb.jpg

Mogelijk levert de blokkade problemen op voor de bierleveringen aan cafés en restaurants.

Wat met cafés en resto's?

Bij de christelijke ACV waarschuwen ze voor de leveringen van bier aan cafés en restaurants. "Als de blokkade ook morgen nog doorgaat, zal dat problemen opleveren. Donderdag en vrijdag zijn cruciale dagen zo vlak voor het weekend", vertelt Kris Vanautgaerden aan BRUZZ.

"Dat betekent namelijk een impact voor het weekend, maar ook voor de dagen daarna. Voorlopig hebben we nog niets van de directie gehoord, dus doen we gewoon verder. De bal ligt in hun kamp. Maar we gaan ervan uit dat iedereen zijn verstand gebruikt en dat de grote problemen uitblijven."

Verhuis- en motivatiepremies

AB Inbev heeft naar eigen zeggen compensaties aangeboden om werknemers te belonen voor hun flexibiliteit. De onderhandelingen zijn echter afgesprongen op de eis van de vakbond om ook een verhuispremie toe te kennen aan de chauffeurs die in de loop van dit jaar moeten verhuizen.

"Bovendien vragen de vakbonden om bijkomende motivatiepremies om tablets te gebruiken in plaats van pen en papier voor leveringsdocumenten. AB Inbev introduceerde nog maar pas tablets waardoor de chauffeurs niet langer met pen en papier hun leveringen moeten bijhouden", reageert de directie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Economie , Samenleving , AB Inbev , Industrielaan , Kris Van Croonenborghs , ABVV-FGTB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni