Werknemers Carrefour in Evere houden hart vast

© PhotoNews
| "Op de werkvloer wordt er ontzettend veel over gepraat”, getuigt Erna, die al 39 jaar in dienst is bij Carrefour.

De werknemers van de Carrefour-hoofdzetel in Evere beleven druilerige dagen. Door een grote besparings- en herstructureringsronde bij de Franse retailketen staat hun job op de helling. Donderdagnamiddag kennen zij hun lot. “Mijn collega's en ik wachten het verdict bang af”, zegt Vik Vets aan BRUZZ.

Het is hét gespreksonderwerp in het hoofdkwartier van Evere. En toch zijn de 1.000 werknermers die er werken amper geïnformeerd, zo verneemt onze redactie ter plekke. Donderdagnamiddag om 14 uur wordt op een bijzondere ondernemingsraad nochtans beslist over hun toekomst. “Alles wordt angstvallig geheimgehouden”, weet Vets, syndicaal afgevaardigde van de socialistische bediendenvakbond BBTK.

Carrefour 2022

Carrefour wil zo'n 2 miljard euro besparen. Dat geld moet onder meer komen van een vereenvoudigde organisatie. Carrefour zal zijn hoofdzetels in alle landen waar het aanwezig is, rationaliseren. In Frankrijk worden alvast 2.400 van de 10.500 banen op de hoofdkantoren geschrapt. Over de gevolgen die het toekomstplan Carrefour 2022 zal hebben voor andere landen werd niet gerept.

“We hebben geen enkele indicatie van de impact voor België. Niemand is veilig. Zowel het winkelpersoneel, directeurs als mensen van het kader kunnen hun job verliezen”, aldus Vets. Zijn collega Jean-Claude Lecompte van de liberale vakbond ACLVB/CGSLB treedt hem bij. “We wachten met een bang hart af wat er beslist wordt. Het nieuws uit Frankrijk heeft onze mensen niet echt gerustgesteld.”

160506_carrefour.jpg
Ook de jobs van het winkelpersoneel kunnen in het gedrang komen.

Dat laatste werd in Evere aan BRUZZ bevestigd. “Het ligt allemaal nogal gevoelig”, roept iemand die bedankte voor een interview ons na. “We weten al weken dat er iets op til is. Dat maakt de mensen zenuwachtig. Op de werkvloer wordt er ontzettend veel over gepraat”, getuigt Erna, die al 39 jaar in dienst is bij Carrefour.

“We wachten met gemengde gevoelens op de beslissing. Ik vrees voor afvloeiingen”, reageert Annick. Zij werd in haar carrière van dertig jaar bij Carrefour al twee keer verplaatst. Eerst van Edegem naar Berchem, nadien kwam ze in Evere terecht. “Telkens wegens besparingen.”

Correct overleg

Indien er slecht nieuws komt voor de Belgische Carrefour-werknemers gaan de vakbondsafgevaardigden in overleg met de directie. “We zullen de aanzet geven voor correct overleg. We zullen dan zien of onze directie daarin mee kan gaan”, aldus Vets. Zijn collega van het ACLVB wil het verdicht afwachten. “Eerst weten, dan pas handelen”, besluit Lecompte.

In 2010 kondigde Carrefour al eens een grootschalige herstructurering aan in België. Daarbij verloren uiteindelijk meer dan 1.500 mensen hun baan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?