Werkonderbrekingen in Brusselse non-profit voor hogere lonen

© CSD Bruxelles via Facebook
| Thuiszorgbedrijf CSD (archief)

In de Brusselse non-profitsector, die bijvoorbeeld zorg, onderwijs en jeugdhulp omvat, hebben de vakbonden vrijdag actie gevoerd, onder meer om hogere lonen te eisen. Er vonden in heel wat instellingen werkonderbrekingen plaats.

Een vijftigtal werknemers nam vrijdagochtend deel aan een vakbondsactie voor de kantoren van de thuiszorgorganisatie CSD in Sint-Gillis. Kort na de middag voerden ze ook actie voor het woonzorgcentrum Paul Delvaux in Watermaal-Bosvoorde.

De drie vakbonden eisen dat de Brusselse non-profitsector aantrekkelijker wordt gemaakt met een "herwaardering van 100 miljoen euro per jaar". Volgens Vinciane Convens van de christelijke vakbond komt dat neer op een loonsverhoging van 6 procent voor alle werknemers in de sector. "Om deze jobs houdbaar te maken, vragen we ook een arbeidsduurvermindering met zes bijkomende verlofdagen en eindeloopbaanregelingen, zonder te raken aan de koopkracht van de mensen."

Momenteel voorzien de Brusselse autoriteiten voor 2021 in 7,5 miljoen euro om de arbeidsvoorwaarden in de non-profitsector te herwaarderen. In 2022 loopt dat bedrag op tot 15 miljoen euro, in 2023 tot 22 miljoen euro en in 2024 tot 30 miljoen euro. Alles samen komt dat neer op net geen 75 miljoen euro over vier jaar.

De vakbonden wijzen naar de andere niveaus die wel meer geld vrijmaken: de federale regering trekt 1,2 miljard euro uit voor de gezondheidszorg, Vlaanderen voorziet alles samen in 1,1 miljard euro om de non-profitsector te herwaarderen en in Wallonië gaat het om 100 miljoen euro in 2021 en 260 miljoen euro in 2024, klinkt het.

In december draaide overleg met de Brusselse regering op niets uit. Op 21 januari starten nieuwe gesprekken, die met nieuwe vakbondsacties gepaard zullen gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?