19 december 2020: de jacht op de laatste kerst-en nieuwjaarscadeautjes in de Nieuwstraat

Winkelen op afspraak: ‘Meerderheid winkels Nieuwstraat open op zaterdag’

KVDP
© BRUZZ
26/03/2021

Vanaf morgen mag shoppen in niet-essentiële winkels alleen nog op afspraak. Dat werd woensdag beslist door het Overlegcomité. In de Nieuwstraat zullen de meeste winkels er op zaterdag klaar voor zijn, zegt handelsvereniging Shopera.

Voor essentiële winkels verandert er morgen niets. Het gaat onder meer om supermarkten - plaatsen waar voornamelijk voeding verkocht wordt - apotheken, en dierenwinkels. Ook telecomwinkels, kranten- en boekenwinkels, winkels met brei- en naaigerief, en doe-het-zelfzaken, tuincentra en bloemenwinkels behoren tot de categorie essentiële winkels. De huidige regels blijven er van kracht.

In alle andere winkels en handelszaken moeten klanten vanaf zaterdag 27 maart een afspraak maken. “In de Nieuwstraat is de meerderheid van de winkels er klaar voor om op zaterdag open te blijven. Enkele winkels openen wellicht maandag”, zegt Quentin Huet van handelsvereniging Shopera.

Afspraak voor de deur

Het gaat er vooral om grote winkelketens die ook in Nederland actief zijn. Daar moet winkelen op afspraak al langer. “In de meeste winkels kan je via de website of sociale media een afspraak boeken, in andere winkels kan het telefonisch”, aldus Huet.

Maar in tegenstelling tot in Nederland zullen afspraken niet noodzakelijk vier uur op voorhand geboekt moeten worden. Huet: “Er zullen ook winkels zijn waar je ter plaatse een afspraak kan maken voor de deur. Er is ons bevestigd dat dat mag.”

Naast het winkelen op afspraak, zullen niet-essentiële winkels zich aan strengere regels rond het maximumaantal klanten moeten houden. Vandaag gaat het nog om één klant per tien vierkante meter vloeroppervlakte, vanaf morgen mogen grote winkels nog maximum vijftig klanten naar binnen laten. De regel dat klanten niet meer dan dertig minuten mogen winkelen, geldt nog steeds. Twee volwassenen uit hetzelfde gezin mogen samen winkelen.

Drukte vandaag

Specifieke patrouilles om te controleren of de niet-essentiële winkels de nieuwe regels naleven, zal de politie niet inzetten. Maar de politie zal wel aanwezig zijn op plaatsen waar mogelijk veel mensen samenkomen, zoals de Nieuwstraat. “Het is in de eerste instantie aan de winkels om het nodige te doen. De winkels controleren is niet onze prioriteit”, legt de woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene uit. “Wij controleren op de openbare weg en komen tussen als er ergens problemen zijn.”

De laatste dag dat klanten zonder afspraak kunnen winkelen, is het op sommige plaatsen druk. Het is aanschuiven voor onder meer de Ikea in Anderlecht en aan een aantal Action-winkels, melden VTM en Het Laatste Nieuws. In de Nieuwstraat viel de drukte eerder vandaag mee, maar intussen staat het licht er vrijdagnamiddag op rood.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni