Minderheid in Brussel gebruikt auto om naar de winkel te gaan

© BRUZZ
21/06/2024

Voor winkelend Brussel is de auto geen koning. Wie in Brussel gaat winkelen doet dat voornamelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. De auto komt pas daarna voor winkelaars, blijkt uit een uitgebreide bevraging van het gewestelijk agentschap voor handel Hub.brussels. Al verschillen de cijfers van wijk tot wijk.

Slechts 17 procent gaat met de auto naar de winkel. 48 procent van de klanten verplaatst zich per fiets of te voet naar de winkel, blijkt uit de resultaten, die bij de klanten van 123 Brusselse handelszaken werden opgehaald.

Hoe de klanten zich naar de winkel verplaatsen, verschilt wel van wijk tot wijk, vertelt Gaëlle Appelmans van Hub.brussels. "Het hangt af van de klanten, van wat ze willen kopen en van waar ze vandaan komen." Zo zijn de wijken rond Naamsepoort en de Louizalaan goed bereikbaar met het openbaar vervoer en zijn winkels in dichtbevolkte wijken, zoals centrum Molenbeek, gemakkelijk te voet te bereiken voor bewoners. In wijken in de rand, zoals Stalle in Ukkel, wonen klanten juist verder van de winkel en nemen ze sneller de auto.

Met de informatie wil Hub.brussels, dat ondernemers in het gewest ondersteunt, "startende en gevestigde ondernemers beter advies geven," aldus Appelmans. "Bijvoorbeeld als ze zich afvragen of ze in de juiste wijk gevestigd zijn. En als ze hun zaak willen verhuizen, waar dan de geschikte plaatsen zijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni