| De Ropsy Chaudronstraat in Kuregem.

Interactief

Minste auto's per inwoner in Brussel, meeste in Vlaams-Brabant

© Belga - BRUZZ
06/05/2024

In Vlaams-Brabant zijn er 683 auto's per duizend inwoners, terwijl dat er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maar 390 zijn. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat heeft gepubliceerd.

Brussel is niet de enige grootstad met een cijfer aan de lage kant. Bij de tien Europese regio's met het laagste aantal auto's per inwoner zitten onder meer de metropolen Berlijn (331) en Wenen (366).

Vlaams-Brabant telt bovendien ook het hoogste percentage elektrische wagens. In 2022 was daar 2,5 procent van alle personenwagens elektrisch. Het Brussels Gewest staat op de tweede plaats met 1,5 procent. In alle andere provincies ligt het aandeel elektrische voertuigen nog lager, met de provincie Luxemburg (0.4 procent) als hekkensluiter.

Gunstig belastingregime

De cijfers dateren van 2022. Naast Vlaams-Brabant zijn ook Limburg (540 passagierswagens per duizend inwoners) en Waals-Brabant (524,23) meer "gemotoriseerd" dan andere provincies.

Het gemiddelde in de Europese Unie is 560 auto's per inwoners, met vooral uitschieters in Italië. Volgens Eurostat zijn verschillen vaak gelinkt aan de economische toestand, maar er kunnen ook specifieke omstandigheden spelen. Zo wijst het statistiekbureau op het gunstige belastingregime in de Italiaanse regio Valle d'Aosta, die 2.339 wagens telt per duizend inwoners.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni