Zoektocht naar structurele vervanger op Brussels Airport officieel gestart

Swissport Belgium ging begin juni failliet. Omdat er op de luchthaven van Zaventem twee afhandelaars moeten zijn voor het passagiersverkeer, werd het Franse bedrijf Alyzia tijdelijk aangesteld als vervanger.

Brussels Airport heeft de zoektocht naar een vervanger voor de failliete afhandelaar Swissport Belgium officieel gelanceerd. Het is de bedoeling dat de gekozen afhandelaar op 21 januari 2021 van start gaat. De licentie zal lopen tot 27 oktober 2025. Dat blijkt uit de aanbesteding die maandag gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie.

Swissport Belgium ging begin juni failliet. Omdat er op de luchthaven van Zaventem twee afhandelaars moeten zijn voor het passagiersverkeer, werd het Franse bedrijf Alyzia tijdelijk aangesteld als vervanger. Het kreeg een licentie van zes maanden om naast Aviapartner te opereren op Brussels Airport.

Twee soorten opdrachten

Maar voor de structurele vervanging van Swissport moet een nieuwe selectieprocedure plaatsvinden. En die is nu gelanceerd. Uit de aanbesteding blijkt dat er in theorie ook twee verschillende bedrijven gekozen kunnen worden, want er is sprake van twee categorieƫn: bagageafhandeling (in de luchthavengebouwen, zoals het sorteren van de koffers) en 'platformafhandeling van passagiersluchtvaartuigen' (met bijvoorbeeld het wegduwen van vliegtuigen, ontijzelen en bagagebehandeling op het tarmac).

De topman van Alyzia liet al weten dat het bedrijf van plan is mee te dingen naar de permanente licentie. De licentie van de gekozen afhandelaar zal aflopen in oktober 2025, wanneer ook de licentie van Aviapartner eindigt. Kandidaat-afhandelaars moeten ook een erkenning krijgen van het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart (DGLV).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?