Swissport officieel failliet verklaard

Updated: 09-06-2020 - 14:30

Swissport NV, het bedrijf dat grondafhandelingsdiensten levert op de Brusselse luchthaven, vroeg gisteren het failliet aan. Vandaag werd het officieel uitgesproken door de Handelsrechtbank van Brussel.

De ondernemingsrechtbank heeft dinsdag omstreeks 12 uur het faillissement van Swissport Belgium uitgesproken. Er zijn drie curatoren aangesteld om deze zaak te behandelen en te beslissen om de activiteiten al dan niet voort te zetten, aldus de vakbonden BTB-ABVV en ACV-Transcom. "Er werden drie curatoren aangesteld, meesters Karl Vanstipelen, Nick Peeters en Brandaan Mombaers, onder toezicht van twee rechter-commissarissen", voegt de persmagistraat toe.

Door het faillissement zijn bijna 1.500 banen bedreigd, zo raakte maandag bekend toen het bedrijf de aanvraag van het faillissement aankondigde. Van de bijna 1.500 banen die bij Swissport bedreigd zijn, wordt 30 procent ingevuld door Brusselaars.

De socialistische transportbond BTB, die de faillissementsuitspraak bekendmaakte, wil nauw contact onderhouden met de curatoren om er de belangen van de werknemers te verdedigen. De vakbond opent ook een meldpunt voor de werknemers, klinkt het in een persbericht. BTB juichte eerder de steun aan Brussels Airlines toe, maar waarschuwde naar eigen zeggen meteen ook dat de luchthaven meer is dan alleen de luchtvaartmaatschappij.

Hoe lang nog?

Ook andere afhandelaars hebben het moeilijk en verwachten steun. "Hoe lang zal de regering nog wachten om de 'handlers' op Zaventem ter hulp te schieten? Moet ook Aviapartner in moeilijkheden komen vooraleer er actie komt?"

Kurt Callaerts van ACV Transcom wil nu zo snel mogelijk met de verschillende vakbonden samenzitten met de curatoren "om zoveel mogelijk jobs te redden". "Het is belangrijk dat de curatoren mee op de kar springen."

De ACV-Transcom-secretaris verwijst daarbij niet enkel naar de banen bij de bagageafhandelaar zelf. Ook de continuïteit van de operaties van het bedrijf is belangrijk, ook omdat ongeveer de helft van Swissports volumes afkomstig is van Brussels Airlines, klinkt het. "We zitten in een cruciale fase van de heropstart van Brussels Airlines volgende week."

Volgens BTB draagt Swissport zelf een "enorme verantwoordelijkheid door het wanbeleid dat de firma voerde". "Acht CEO's in twee jaar zorgen niet voor een stabiel beleid dat erop gericht is om het bedrijf uit de rode cijfers te trekken." Volgens BTB is er maar plaats voor twee afhandelaars op de luchthaven. Swissport en Aviapartner zitten volgens de vakbond al jaren in slechte papieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?