Sébastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche
© PhotoNews | Sébastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche.
Eenvoudig Nederlands

Bekende Brusselse advocaat Sébastien Courtoy onverwacht overleden

Glodie Mungaba
© BRUZZ
21/02/2023

Sébastien Courtoy was één van de bekendste advocaten van Brussel. Hij is maandagavond onverwacht overleden. Tijdens het proces over de Brusselse aanslagen van maart 2016, verdedigde hij iemand. Dit proces loopt nog steeds.

Sébastien Courtoy werd gerespecteerd omdat hij heel veel kennis heeft van de zaken die hij verdedigt. Maar ook voor de humor die hij in de rechtszaal toonde. Aan de andere werd hij gehaat, want hij kon agressief zijn. Maandagavond overleed hij onverwacht.

Advocaat Henri Laquay was zijn naaste collega. Volgens hem zou Courtoy een hartaanval hebben gekregen. Maar de exacte omstandigheden van het ongeluk zijn nog niet bekend.

Bekende dossiers

Als advocaat heeft Courtoy verschillende bekende dossiers verdedigd. Hij werd echt beroemd toen hij de advocaat van Mehdi Nemmouche was. Dat is de dader van de aanslag op het Joods Museum in mei 2014. Courtoy was ook de advocaat van verschillende polemische personen. Denk aan de komiek Dieudonné en de voormalige politicus Laurent Louis.

Voor zijn dood was hij de advocaat van Smail Farisi. Hij zou de terroristen hebben geholpen met de aanslagen in Brussel van maart 2016.

6e94eb9c.jpg
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | Herdenkingsmoment op het Beursplein tijdens de aanslagen van 22 maart 2016.

Briljant, maar ook een provocateur

Advocaat Nina Van Eeckhaut waardeerde het werk van Courtoy vanwege zijn argumenten en zijn levendigheid, ondanks zijn agressiviteit. "Hij verdedigde zijn cliënten vurig, hij gaf altijd het beste van zichzelf," zegt ze. Ook advocaat Dimitri De Beco die Courtoy beschrijft als een briljante collega, maar ook als provocateur.

Proces gaat verder

Het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 kan maandag in principe verdergaan, na het overlijden van Sébastien Courtoy. Zijn cliënt Smail Farisi heeft nog een andere advocaat: Michel Degrève. Deze tweede advocaat kan wel meer tijd vragen om zijn cliënt goed te verdedigen.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie