Eenvoudig Nederlands

Brusselaar betaalt drie keer meer voor energie dan vorig jaar

Energiemeter_energie_energieprijs_energiearmoede_elektriciteit_aardgas
© Photonews
| Iemand schrijft de stand van de meter op.
© Photonews
| Iemand schrijft de stand van de meter op.

Brusselaars betalen drie keer meer voor gas en elektriciteit dan vorig jaar. Dat zegt het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn. Er zijn premies om Brusselaars te helpen, maar is dat genoeg?

Ieder jaar schrijft het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn een rapport over gezondheid en armoede in Brussel. Dat rapport heet ‘Welzijnsbarometer’.

Dit jaar gaat het rapport ook over de hoge energieprijzen. Sommige mensen hebben een vast contract voor gas en elektriciteit. Voor hen verandert er niet zoveel. Andere mensen betalen drie keer meer dan vorig jaar.

Volgens het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn komt meer dan een kwart van de Brusselse bevolking daardoor in de problemen.

België wil helpen met de hoge kosten.

- Sociaal tarief: bijna dertig procent van de Brusselaars kan een ‘sociaal tarief’ aanvragen. Dat betekent dat mensen minder betalen voor energie en gas. Dat tarief is er voor gezinnen waar iemand een uitkering krijgt of gepensioneerd is. Lees hier meer.

- Energiepakket: voor de maanden november en december kunnen mensen 196 euro per maand krijgen. Dit geldt voor bewoners van appartement die een verwarmingsketel delen met andere bewoners. Het ‘energiepakket’ is net goedgekeurd door de regering.

Het observatorium is blij met deze beslissingen. Maar voor sommige klanten worden alle kosten pas duidelijk aan het eind van het jaar. De experts zeggen dat de eindfactuur van elektriciteit en energie een probleem kan vormen voor veel mensen. Die bedragen kunnen erg hoog zijn. Een kwart van de inwoners van Brussel heeft vandaag al moeite met het betalen van normale dingen zoals huur, boodschappen en zorg.

Bovendien is de huurprijs in Brussel hoger dan in Vlaanderen en Wallonië. Er zijn in Brussel meer dan 51.000 families aan het wachten op een sociale woning.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel