Eenvoudig Nederlands

Brussels stadhuis wordt binnenkort een museum

Verlichting van de Grote Markt, stadhuis en kerstboom tijdens Winterpret Verlichting van de Grote Markt, stadhuis en kerstboom tijdens Winterpret
© PhotoNews
| Het stadhuis van Brussel bevindt zich op de Grote Markt in het hart van de stad.
© PhotoNews
| Het stadhuis van Brussel bevindt zich op de Grote Markt in het hart van de stad.

Het Brusselse stadhuis, dat burgemeester en schepenen binnenkort verlaten, zal vanaf de lente een toekomst hebben als museum. Dit heeft burgemeester Philippe Close (PS) gezegd tijdens de begrotingsvoorstelling.

Burgemeester, schepenen en gemeenteraad verhuizen vanaf januari naar BruCity. Dit is het hele nieuwe administratieve centrum van de stad Brussel. BruCity ligt op de plaats van de vroegere Parking 58.

Vanaf de lente

Het stadhuis staat sinds 1936 op de monumentenlijst. Het is momenteel alleen op woensdag en zondag te bezoeken, maar op afspraak met een stadsgids. Vanaf de lente komen er meer bezoekuren, zodra het gebouw er klaar voor is.

Stijl

Het Brusselse stadhuis op de Grote Markt was in de 15e eeuw gebouwd in gotische stijl. Dat is een bouwstijl van tussen 1.140 en 1.500 waarin veel kerken zijn gebouwd. Het stadhuis heeft drie vleugels die later werden toegevoegd. Dat gebeurde in 18e eeuw en de stijl is een beetje anders.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?